Отидете към основна версия

25 Ноември, 2020 10:06, обновена 25 Ноември, 2020 10:06 4 675 57

Ген. Мутафчийски: Резултат от мерките - до две седмици

  • коронавирус-
  • венцислав мутафчийски-
  • мерки-
  • локдаун

Леглова база в болниците има, но не и достатъчно екипи

Снимка: БГНЕС

Председателят на Националния оперативен щаб (НОЩ) ген. Венцислав Мутафчийски посочи, че резултат от мерките се очаква две седмици след въвеждането им, тогава прогнозата е за намаляване на новозаразените и намаляване на смъртните случаи.

Мерките са абсолютно необходими, за да може здравната система да удържи на натиска, който става все по-непосилен. Това каза началникът на Военномедицинска академия (ВМА) и председател на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски на брифинг в Министерски съвет.

„Това беше трудно решение за правителството, но не мога да спестя благодарността си за това навременно решение. Навременно, защото Щабът и Министерство на здравеопазването следят зорко какво се случва в страната и в света по отношение на заболеваемост и смъртност. Всички държави, които достигнаха досега тези нива на заболеваемост и смъртност, отнесени към 100 000, предприеха такива мерки в момента, в който ги достигнаха. Това се случи в Белгия, Франция, Италия. Затова и там бяха въведени много по-рано. Достигайки нивата над 600 на 100 000 България трябваше да вземе тези строги, въпреки че в сравнение с другите държави, доста по-либерални мерки“, допълни той.

„Не става въпрос за затваряне по домовете, както и никога не е ставало въпрос в България. Това са спекулации още от пролетта. Целта е да се намали нивото на заболеваемостта, което според нашите анализи и наблюдения как се случва в другите държави ще настъпи най-рано към края на втората седмица от въвеждането на мерките и намаляване на смъртността, което се очаква през втората, края на третата седмица. Това е абсолютно необходимо, за да може здравната система да удържи на натиска, който става все по-непосилен. Имаме достатъчно болнични легла, но с напредването на пандемията и увеличаване на заболеваемостта намалява броят на медицинските екипи, които могат да се грижат за тях. И те се заразяват, както всички български граждани. В момента имаме над 2 000 души медицински персонал, който иначе активни работи на първа линия, и е извън строя. Това намалява възможностите на здравната система. Както и да укрепваме, няма как да заменим живата сила“, обясни ген.-майор Мутафчийски.

Не се въвеждат КПП-та и вечерен час, излизането от домовете не се забранява.

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 24 гласа.

Свързани новини