Отидете към основна версия

10 422 15

Лечебните свойства на кълновете от картофи

  • картоф-
  • кълнове-
  • покълнали картофи-
  • лекарство-
  • лечебни свойства-
  • отрова

Веществата, които съдържат имат антибактериално действие, но и антивирусни свойства

Снимка: shutterstock

Често се ядосваме, когато видим, че картофите са поникнали. Всъщност, качеството на покълналите картофи е значително намалено.

Но се оказва, че самите кълнове могат да бъдат много полезни.

Веществата, които се съдържат в кълновете имат освен антибактериално действие, но и антивирусни свойства, аналгетичен, противовъзпалителен и ранозаздравяващ лечебен спектър на действие.

Как да си приготвите истинско лекарство от тях?

Трябва да знаете обаче, че кълновете на картофите съдържат и силна отрова - соланин. Затова в никакъв случай не трябва да ги използвате за храна и вътрешен прием. Но е напълно възможно да се приготви настойка за външна употреба.

Обикновено настойката се препоръчва за профилактика и лечение на:

- кожни заболявания – гъбични поражения по кожата, дерматит, екзема и др.;

- заболявания на устната кухина – стоматит, кариес и др.;

- заболявания на гърлото – възпалителни процеси, ангина, бронхит, ларингит, настинка и др.;

- заболявания на костите и ставите – артрит, подагра, артроза и други;

- кожни увреждания – рани, порези, абсцеси, циреи и т.н.;

- ракови заболявания – болки от онкологичен характер.

Например, при ставни заболявания тинктурата от картофени кълнове, която лесно можете да си направите сами, ще ви помогне перфектно. За да направите това, просто трябва да залеете 300 грама кълнове от картофи с 0,7 литра спирт или ракия и да оставите бутилката на тъмно място за един месец, като я разклащате ежедневно.

Готовата тинктура може да се използва за компреси или превръзки на проблемните места.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 10 гласа.

Свързани новини