Отидете към основна версия

2 464 29

Решават окончателно ще търсим ли ваксини извън ЕС

  • ваксини-
  • ес-
  • дариткова-
  • здравна комисия-
  • парламент

Даниела Дариткова не успяла да открие търговското наименование на руската ваксина

Снимка: БГНЕС

Днес депутатите ще решат окончателно дали ще дадат възможност на кабинета да започне консултации с ЕК за доставка на ваксини, получили разрешение за употреба в държави извън ЕС, предаде БНТ.

На последното си заседание Здравната комисия разгледа предложението на БСП страната ни да започне преговори с Русия за доставка на ваксината. От Агенцията по лекарствата обясниха, че това е невъзможно без одобрение на Европейската агенция по лекарствата. В крайна сметка комисията реши да даде възможност на правителството да започне консултации с ЕК за възможностите за доставка на ваксини от трети страни.

Предложението на БСП е парламентът да даде възможност на правителството да преговаря директно с Русия за доставка на 'Спутник V".

"Недостиг на ваксини има и това го знаят и децата в България. И зелените коридори нито са коридори, нито са зелени", заяви Георги Михайлов от БСП.

От Агенцията по лекарствата обясниха, че българското законодателство не позволява директни преговори с Русия, каквито водят други държави в ЕС.

Член 10, където има възможност Министерството на здравеопазването да издава разрешение за неразрешен продукт, се касае за лечение. В случая става въпрос за профилактика и България не може да започне такава процедура", заяви Богдан Кирилов, директор на Агенцията по лекарствата.

"Всички материали, с които се запознах, не намерих наистина, че официалното търговско наименование на ваксината е "Спутник V", заяви Даниела Дариткова от ГЕРБ.

От ДПС призоваха за консенсус по темата. От ГЕРБ предложиха вариант, който БСП подкрепи, а след това оспори.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 3 гласа.

Свързани новини