Отидете към основна версия

5 195 8

Храни, които причиняват подуване на корема

  • храни-
  • подут корем-
  • причини-
  • здраве

Ето и най-честите причини, които стоят зад това неприятно състояние

Снимка: shutterstock

Подуването на корема е неприятен процес, който по правило се свързва с нездравословна диета и много рядко показва сериозно заболяване. Нерядко подутият корем води до газове, дискомфорт и невъзможност за практикуване на спорт или просто почивка.

Понякога подуването се образува непосредствено след хранене и прием на определена храна, която съдържа хистамини например.

Въпреки това много фактори могат да повлияят на работата на храносмилателния тракт, като хормонален дисбаланс, хранителни непоносимости, стрес и разбира се, хранителни навици.

Как обаче, да определим какво точно да ядем, за да нямаме подобни проблеми. Експертите разказаха кои храни провокират най-често подуване на корема.

Непоносимостта към определени храни, позната още като алергия тип 3, е сред най-обследваните проблеми на съвремието. Агресивността на храната, която най-често консумираме, е възможно да отключи лавина от проблеми, които за съжаление откриваме в по-късен етап, а червата се явяват отворената врата, през която вътрешните системи се афектират.

Ето и най-често срещаните последствия: метаболитни проблеми, наднормено тегло, подуване на корема и общ храносмилателен дискомфорт, кожни, съдови, ставни проблеми, и други.

Сред храните с най-агресивно въздействие, откриваме нетолерантност към лактоза, казеин, глутен и зърнени храни, яйца и ядки.

Хората със синдром на раздразненото черво трябва да премахнат боба и лещата от диетата си. В крайна сметка бобът провокира подуване на корема поради високото съдържание на фибри и олигозахариди.

А подуването от лещата се дължи на фитиновата киселина. При здрави хора обаче тези продукти не трябва да създават проблеми.

Освен това подуването на корема може да се причини и от броколи и други кръстоцветни зеленчуци. Те съдържат олигозахариди, които провокират този процес.

Също така пшеницата може да провокира неприятния симптом, поради високото съдържание на глутен и същия олисахарид. Те са съставка в повечето хлебни изделия, макаронени изделия, тортили и пица.

Ечемикът, ябълките, лукът и други продукти също могат да станат дразнещи. Затова експертите съветват да ги ограничите, ако чувствате дискомфорт в стомаха. И ако подуването на корема се превърне в постоянен проблем, тогава трябва да идете на лекар и да използвате специална диета, пише сайтът zdrave.to

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.

Свързани новини