Отидете към основна версия

11 517 140

Ген. Мутафчийски: България чупи рекорди по смъртност в пандемията

  • коронавирус-
  • пандемия-
  • венцислав мутафчийски

Тревожна статистика

Снимка: БГНЕС

България е стигнала до 1-во място по смъртност сред страните от Балканския полуостров и на четвърто място сред страните от ЕС. Заболеваемостта поставя държавата на 9-о място в Европа като континент.

Това обяви председателят на Националния оперативен щаб (НОЩ) и директор на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски.

Заболеваемостта у нас е нараснала с 50% за седмица. Това разкри проф. Венцислав Мутафчийски на брифинг. За 1 седмица смъртността се е покачила с 46%, а за две седмици - с 124%.

На трето място сме след Чехия и Унгария в света по интензивност на смъртността. А сме на 7-мо място в света по нарастване на случаите на ден, каза Мутафчийски.

„По отношение на смъртността има много стръмно покачване – за 1 седмица с 46 процента, а на база 2 седмици – 124%. Това ни слага на 3-то място по интензивност на нарастването на смъртността след Чехия и Унгария”, каза още той.

„На 7-мо място в света сме по нарастване на случаите, регистрирани на ден и на 4-то по интензивност на нарастване на ден в Европа след Естония, Чехия, Сърбия и Полша”, съобщи Мутафчийски.

Мина времето на цветните карти, обобщи главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. България с нищо не е изключение от ситуацията и с нищо не е уникална, заяви Кунчев въпреки постигането на тези предни позиции. Със 124% се покачи смъртността за 2 седмици, допълни шефът на НОЩ проф. Венцислав Мутафчийски.

Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 50 гласа.

Свързани новини