Отидете към основна версия

7 622 9

Това са нормалните нива на холестерола според пол и възраст

  • холестерол-
  • здраве-
  • нива-
  • стойности

Ниските стойности на холестерола не показват задължително, че всичко е наред

Снимка: Shutterstock

Всички добре знаем, че наличието на висок холестерол в кръвта уврежда здравето на сърдечно-съдовата система, образуват се плаки и са възможни здравословни проблеми, предразполагащи към инфаркт, инсулт и атеросклероза, пише zdrave.to.

Мнозина обаче правят грешен извод, че колкото по-нисък е холестеролът, толкова по-добре. Холестеролът е жизнено необходим за тялото, тъй като участва в синтеза на полови хормони, служи като строителен материал за клетъчните стени и мембрани.

В същото време приблизително 80% от общия брой се синтезира от черния ни дроб и червата, а само останалите 20% влизат в организма с храната.

Транспортира се чрез свързване с вещества, наречени липопротеини. Има два типа липопротеини - липопротеин с висока плътност (HDL) и липопротеин с ниска плътност (LDL). Първият се нарича „добър“, а вторият, съответно, „лош“.

Факт е, че холестеролът с по-ниска плътност доста лесно се придържа към стените на кръвоносните съдове, където причинява възпалителни процеси. Освен това на това място се образуват атеросклеротични плаки, което може да доведе до атеросклероза.

Следователно е толкова важно да следите нивата на LDL. Също така, не забравяйте за HDL, който, въпреки че се нарича „добър“, но има и свои стандарти. За всеки човек нивото на холестерола е индивидуално. Зависи от много показатели, включително възраст и пол.

Таблиците показват средните стойности за всяка възраст според пола:

За Мъже

За Жени

Поставете оценка:
Оценка 3 от 43 гласа.

Свързани новини