Отидете към основна версия

4 916 15

Най-силното поскъпване от 2016 г. насам

  • германия-
  • жилища-
  • цени

Германия отчита бум на пазара на недвижими имоти

Снимка: Shutterstock

С 8.1% са поскъпнали жилищата в Германия през четвъртото тримесечие на 2020 г. спрямо същия период на 2019-та, сочат данните на Федералното статистическо управление (Destatis). Независимо от пандемията, причинена от коронавируса, „тенденцията на поскъпване при жилищните имоти продължава“. Подобна беше картината и през третото тримесечие на миналата година. Ръстът през последното тримесечие на 2020-та беше най-силния от края на 2016 г.

На годишна база най-силно поскъпнаха имотите на апартаментите с една и две спални. В седемте най-големи германски града – Берлин, Хамбург, Мюнхен, Кьолн, Франкфурт на Майн, Щутгарт и Дюселдорф, поскъпването достигна 12.1%.

Цените на жилищата с цел първи дом също продължиха възходящата си тенденция както в градски, така и в селските райони, „макар и по-бавно спрямо сегмента на къщи“, отбелязва Destatis. Най-силно поскъпване от 8.9% се наблюдава при кондоминиумите в по-гъстонаселените селски райони.

Анализ на Германския икономически институт показва, че повечето хора във ФРГ предпочитат да живеят в частни жилища в периферията на града. „Новите квартали с добра инфраструктура и с модерно обзаведени жилища с една или две спални в селските райони могат да доведат до охлаждане на пазара на градски жилища“ се посочва в изследването.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.

Свързани новини

  • Къща и 1000 EUR безусловен доход

    Аника Хирзекорн предпазливо замазва с глина една пукнатина по фасадата на бъдещия ѝ дом. 35-годишната жена никога не е правила нещо подобно досега. А ...
    28.04.2021
    7 284
    10
  • Цените вървят нагоре

    Ръстът в цените на имотите в Германия продължават, въпреки пандемията и спадът в икономиката. „Пазарът на жилища във ФРГ е удивително стабилен&l ...
    16.03.2021
    5 022
    13