28 Април, 2021 15:21 7 230 10

Къща и 1000 EUR безусловен доход

  • германия-
  • лоиц-
  • жители-
  • привличане-
  • къща-
  • доход

Как едно германско градче привлича млади хора

Къща и 1000 EUR безусловен доход - 1
Снимка: Shutterstock

Аника Хирзекорн предпазливо замазва с глина една пукнатина по фасадата на бъдещия ѝ дом. 35-годишната жена никога не е правила нещо подобно досега. А и никога преди не е живяла в толкова малко градче. Хирзекорн и съпругът ѝ Роландо Гонсалес идната година ще се заселят в Лойц в провинция Мекленбург-Предна Померания. Аника винаги е живяла в Берлин, а мъжът ѝ е от Венецуела, живял е в големи метрополии като Каракас и Мексико-Сити. А сега ги очаква Лойц - градче с едва 3000 жители.

Какво се очаква от Аника и Роландо?

Градските власти предоставят на двамата безплатно една стара къща. Тъй като тя се нуждае от саниране, двойката първо ще трябва да я обнови, преди да се нанесе. Двамата обаче ще получават от града по 1000 евро месечен базов доход. В замяна на това от младото семейство се очаква да обособи в мазето на къщата и във вътрешния двор място, където заедно с други жители на градчето да организират съвместни срещи.

Двамата имат предостатъчно идеи - след пандемията на това място биха могли да се провеждат малки сбирки, да се организират филмови вечери или да се изнасят концерти. Двамата притежават и богата сбирка от комикси и биха могли да отворят малка библиотека с комикси.

Аника, която е завършила история на изкуството и през последните години е организирала множество изложби в Берлин, има намерение да покани различни творци на работа в Лойц. Тя разполага и с оборудване за малка печатница за ситопечат. "Бихме могли да организираме курсове и заедно с останалите жители на Лойц да правим изкуство", казва 35-годишната германка.

Важно е всичко това да е насочено предимно към младите хора в региона. Такова е желанието на Кристин Вит, кметицата на Лойц. Според нея в града са останали твърде малко млади хора. С новия проект тя се надява да събуди любопитството на други млади мъже и жени от региона и да ги привлече към Лойц.

А там определено има място за нови жители: само в центъра на града има над 10 изоставени къщи. Повечето собственици живеят надалеч, а къщите все повече западат. "Това не прави добро впечатление, а и създава опасност от срутване, поради което градът е принуден да взима мерки за обезопасяването на старите сгради", казва Вит.

Дали и други млади хора ще се заселят в Лойц?

Новата "стара къща" на Аника и Роландо не е в чак толкова лошо състояние, но и тя има нужда от основен ремонт. За него обаче двамата получават и помощ от съседи и други жители на града - това е предвидено в самия проект. Има и друго средство, което ще улесни приспособяването на семейството към живота в Лойц - проектът "Твоята година в Лойц" дава възможност на двамата да поживеят в града пробно в продължение на година, за да видят дали наистина могат да останат там завинаги.

Средствата за проекта идват по линия на конкурса "Град на бъдещето 2030". Лойц премина успешно първата фаза заедно с градове като Улм, Волфсбург и Дрезден и сега е в състояние да реализира идейни проекти.

Аника и Роландо ще останат в Лойц една година, а после ще разказват за живота си там. Техният опит може да накара и други млади хора да ги последват.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    19 9 Отговор
    Така ще изгоним Ганьо от панелките като негодни за живеене и ще пратим в комуната с по 17м2 керпичени къщури и с по 5 купона за лебец месечен безусловен базов доход. В панелките ще настаним камилара за по 10000 еврака на чалма.
  • 2 Верно ли

    17 5 Отговор
    Съвсем скоро разбрах, че т.нар. "базов доход" е продължение на политиката след "пандемията". И какво - дават ти къща и 1000Е на месец и започват да ти нареждат какво да правиш - а си мръднал, а у лево! Уж добре звучи на първо четене, ама...

    Коментиран от #6, #9, #10

  • 3 социолог

    9 5 Отговор
    Ама как им го на ч укват просто не е истина. Няма толкова тъ пи че да им се връзват обаче в България.
  • 4 Гошко

    5 6 Отговор
    Идеята не е лоша, а и много млади (и не толкова млади) хора предпочитат да заживеят в малки населени места, но с градските си удобства. А в днешния несигурен свят на пандемии и преселници (но с добър интернет) човек може да работи онлайн (почти) от всякъде, това ще е бъдещето...
  • 5 Тошка

    9 1 Отговор
    Тези извращения са за безимотните и бедните. Както е било и преди.
  • 6 нищо

    10 2 Отговор

    До коментар #2 от "Верно ли":

    "Няма да притежавате нищо и ще сте щастливи"
  • 7 Брокер

    3 3 Отговор
    Вие какво искате,за без пари толкова
  • 8 Русенец

    4 3 Отговор
    Защо да живея в германско селце с 3000 души население, в подарена къща, че и да ми дават по 1000 € на месец, като мога да се оръся 40К€ за пилишарник в Николово с дограма от винкели, където ще трябва да похарча още 40К€ за ремонти и пристройки, докато заприлича наполовина толкова на дом, колкото германската къща?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Jacques Yves Moineau

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Верно ли":

    Добре дошли в Новия Световен Ред.