Отидете към основна версия

3 461 8

5500% инфлация в тази държава

  • венецуела-
  • инфлация-
  • икономика

Венецуела свива икономиката си с 10%

Снимка: Shutterstock

БВП на глава от населението във Венецуела през текущата година ще се свие с 10%, прогнозират от МВФ. За 2022-ра този процент ще е 5%. Така Веценуела ще е единствената държава в Латинска Америка, която няма да отчете ръст на икономиката си през тази и следващата години. Това ще е трета поредна година на спад, след като през 2020 г. икономиката ѝ се срина с 30%. МВФ прогнозира общо инфлацията през текущата и 2022 г. да достигне рекордните 5500%.

В същото време фондът повиши прогнозите си за ръста на световната икономика за тази и следващата години, обяснявайки това с агресивните разходи за стимулиране на САЩ и други богати държави, а също така и с ускоряване на процеса на ваксиниране срещу коронавируса.

За 2021 г. ръстът на световната икономика ще е 6%, а не 5.5%, както беше прогнозирано през януари. За 2020-та в резултат на пандемията тя се сви с 3.3%, отчитайки най-лошите резултати от времето на Великата депресия.

Движещите сили на световната икономика ще са САЩ и Китай. Очаква се икономиката на Щатите през тази година да отчете ръст от 6.4%, възстановявайки се до предкризисните си нива. Икономиката на Китай ще отчете ръст от 8.4% през тази и 8.1% през 2022 г.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини