Last news in Fakti

25 Август, 2021 19:14 4 320 9

Германия се притеснява, че няма да е способна да се възстанови икономически

  • икономика-
  • коронавирус-
  • доставки-
  • възстановяване-
  • производствен сектор

Силният германски производствен сектор бе задържан от продължаващия недостиг на части и суровини, причинен от новите огнища на делта варианта на коронавируса в Азия

Германия се притеснява, че няма да е способна да се възстанови икономически - 1
Снимка: Shutterstock

Германският бизнес е все по-притеснен, че проблемите пред доставките и разпространението на коронавируса ще спънат икономическото възстановяване.

Измерителят за бизнес климата на института Ifo се понижава до 99,4 пункта през август от 100,7 пункта през юли. Това е по-голямо понижение от очакваното от икономисти, анкетирани от Bloomberg, предаде Investor.

В същото време индексът, измерващ очакванията, също се сви, като според оценките настоящите условия са по-благоприятни.

По-рано през седмицата стана ясно, че увеличаването на потребителските разходи е дало по-силен от очакваното тласък на най-голямата европейска икономика през второто тримесечие, като секторът на услугите отново излезе на преден план с облекчаването на противоепидемичните мерки през пролетта и лятото.

Силният германски производствен сектор бе задържан от продължаващия недостиг на части и суровини, причинен от новите огнища на делта варианта на коронавируса в Азия. Повечето бизнеси очакват тези проблеми да продължат и през следващата година.

„Забавянията на доставките за междинните продукти в производството и тревогите за растящия брой заразени натоварват икономиката“, коментира президентът на Ifo Клеменс Фюст. Настроенията в сектора са се понижили до най-ниското си равнище от ноември насам.

Проучването на Ifo показа също, че притесненията за икономическите прогнози растат в сектора на туризма и хотелиерството.

Въпреки че правителството се опитва да избегне нова блокада, растящият брой на заболелите от коронавирус и забавянето в темпа на ваксиниране увеличават несигурността. Бундесбанк предупреди, че икономическият растеж за годината може да се окаже под прогнозата за 3,7% през юни.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анонимен

    32 0 Отговор
    Това е най-малкият проблем на Германистан.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Клоки

    16 1 Отговор
    Нали те забъркаха тези лайнннна. Притеснява ли се. Бе д.........
  • 4 хмм

    19 2 Отговор
    България да излиза от потъващия ЕС. Свободата е всичко.
  • 5 Гост

    19 0 Отговор
    Що бе, гастарбайтерите не работят ли? Как е социалната ви система? Претоварена ли е? Меркел иска ли още емигранти, да се докарва много толерантна за пред ЕС?
  • 6 От Германия

    20 0 Отговор
    Ако видите колко безработни се мотаят по улици и заведения и то все не немци ще ви се завие свят. Млади здрави но неискат да работят а са дошли за социални помощи и облаги каквито неполучават работвшите и европейците.
  • 7 Blackthorn

    7 0 Отговор
    Германия е гигант на глинени крака, който предстои да рухне!
  • 8 чики рики

    2 0 Отговор
    Германия да приеме Лева и че се опрай както си требе...ко мрънкат само значи?!
  • 9 ДОКО

    0 0 Отговор
    СКЪПИ ДОЙЧЛАНДИ ПРИЕМЕТЕ ОЩЕ МАЛКО АФГАНИ И ЦИГАНИ ОТ БУГАРИЯ И РУМЪНИЯ НЕ САМО НЕМА ДА СЕ СЪВЗЕМЕТЕ АМИ И ЩЕ СЕ РАДВАТЕ НА КОЧАНА..АМИН