„Закуската е най-важното хранене за деня“, може би сте чували тази поговорка от родителите си и тя е много вярна. Особено ако вашата закуска включва и овесени ядки/трици. Тази зърнена култура е супер здравословна, макар и да има скучен външен вид. За повече от две хиляди години хората са се научили да отглеждат и събират овес като източник на храна и лекарства. Овесената каша е била използвана за лечение на кожата, чревни заболявания, нервни проблеми, маточни оплаквания и др.
Овесените ядки са пълнозърнеста храна, която ви дава 13 грама протеин в една малка порция от половин чаша. Тази порция овесени ядки ви дава почти 100% от препоръчителния дневен прием на манган. Овесените ядки също така съдържат много антиоксиданти, включително витамин Е, токотриеноли, селен, фенолни киселини и фитинова киселина.
Други хранителни вещества, осигурени от ежедневния прием на овесена каша, включват витамин В1, биотин, молибден, фосфор, мед и магнезий, пише сайтът Tialoto.bg.
Едно от най-добрите предимства на ежедневното консумиране на овесени ядки е, че това може да помогне за предотвратяване на затлъстяването и наддаването на тегло. Това се дължи на чувството за ситост или задоволяване на глада, което овесените ядки ви дават. Овесените ядки не само ви карат да се чувствате по-дълго сити, но и създават още положителни промени в тялото ви.
Първо, те осигуряват отлични нива на енергия за по-дълъг период от време. Нискогликемичното въздействие (ГИ) на купа овесена каша, изядена сутрин, осигурява добър източник на енергия през сутрешните часове, без драстично увеличение или спад в кръвната захар. Поддържането на по-ниски нива на кръвната захар за по-дълъг период от време помага на организма да регулира употребата на инсулин.
Ниският ГИ на овесената каша ви помага да избегнете желанието за консумация на калорични и вредни сладки изкушения. Овесените ядки могат да ви помогнат да намалите общия си дневен прием на калории с до 81%.
Други здравни ползи от яденето на овесени ядки всеки ден:
Освен че ви помага да отслабнете, кашата от овесени ядки може да осигури някои значителни ползи за здравето ви.
Ето и кои са те:
- По-нисък холестерол
- По-малък риск от сърдечно-съдови заболявания
- Подобрен имунен отговор
- Стабилизира кръвната захар и намалява риска от диабет тип 2
- Отличен източник на фибри, които предпазват от рак на гърдата
- Пълнозърнестите храни предпазват от детска астма
- Идеален вариант за хората, които страдат от целиакия (автоимунно заболяване) или за тези, които избягват глутена в диетата си
- Удължаване продължителността на живота