Отидете към основна версия

7 626 11

Ако всеки ден закусвате овесена каша…

  • закуска-
  • здраве-
  • овесена каша-
  • полезно

Науката обяснява какво се случва с тялото ни

Снимка: shutterstock

„Закуската е най-важното хранене за деня“, може би сте чували тази поговорка от родителите си и тя е много вярна. Особено ако вашата закуска включва и овесени ядки/трици. Тази зърнена култура е супер здравословна, макар и да има скучен външен вид. За повече от две хиляди години хората са се научили да отглеждат и събират овес като източник на храна и лекарства. Овесената каша е била използвана за лечение на кожата, чревни заболявания, нервни проблеми, маточни оплаквания и др.

Овесените ядки са пълнозърнеста храна, която ви дава 13 грама протеин в една малка порция от половин чаша. Тази порция овесени ядки ви дава почти 100% от препоръчителния дневен прием на манган. Овесените ядки също така съдържат много антиоксиданти, включително витамин Е, токотриеноли, селен, фенолни киселини и фитинова киселина.

Други хранителни вещества, осигурени от ежедневния прием на овесена каша, включват витамин В1, биотин, молибден, фосфор, мед и магнезий, пише сайтът Tialoto.bg.

Едно от най-добрите предимства на ежедневното консумиране на овесени ядки е, че това може да помогне за предотвратяване на затлъстяването и наддаването на тегло. Това се дължи на чувството за ситост или задоволяване на глада, което овесените ядки ви дават. Овесените ядки не само ви карат да се чувствате по-дълго сити, но и създават още положителни промени в тялото ви.

Първо, те осигуряват отлични нива на енергия за по-дълъг период от време. Нискогликемичното въздействие (ГИ) на купа овесена каша, изядена сутрин, осигурява добър източник на енергия през сутрешните часове, без драстично увеличение или спад в кръвната захар. Поддържането на по-ниски нива на кръвната захар за по-дълъг период от време помага на организма да регулира употребата на инсулин.

Ниският ГИ на овесената каша ви помага да избегнете желанието за консумация на калорични и вредни сладки изкушения. Овесените ядки могат да ви помогнат да намалите общия си дневен прием на калории с до 81%.

Други здравни ползи от яденето на овесени ядки всеки ден:

Освен че ви помага да отслабнете, кашата от овесени ядки може да осигури някои значителни ползи за здравето ви.

Ето и кои са те:

- По-нисък холестерол

- По-малък риск от сърдечно-съдови заболявания

- Подобрен имунен отговор

- Стабилизира кръвната захар и намалява риска от диабет тип 2

- Отличен източник на фибри, които предпазват от рак на гърдата

- Пълнозърнестите храни предпазват от детска астма

- Идеален вариант за хората, които страдат от целиакия (автоимунно заболяване) или за тези, които избягват глутена в диетата си

- Удължаване продължителността на живота

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 21 гласа.

Свързани новини