Отидете към основна версия

5 818 46

Индийският вирус чука на вратата ни

  • индийски вирус-
  • коронавирус-
  • радостина александрова-
  • д-р миндов

Той е по-заразен и по-опасен

Снимка: btvnovinite.bg

Индийският вариант на COVID-19 все още не е достигнал до България, но това ще случи съвсем скоро. Това обявиха вирусолози у нас. Според проучванията този вариант на вируса е по-заразен, което го прави и по-опасен.

„Индийският вариант чука на вратата. Както е влязъл в Англия, така след броени дни ще се появи и тук”, каза общопрактикуващият лекар Георги Миндов.

Според изследванията до момента клиничната му картина е идентична с останалите щамове. Опити с хамстери обаче показват, че причинява по-сериозно възпаление на белия дроб.

„Съдържа поне две мутации, които представляват интерес за нас. Едната е такава, че му позволява да се разпространява по-добре, а другата се смята, че може да му помага до известна степен да бяга от имунния отговор”, обясни в ефира на NOVA проф. Радостина Александрова, вирусолог от БАН.

От Европейската агенция по лекарствата излязоха със становище, в което посочват, че има обещаващи доказателства, че иРНК ваксините биха могли да неутрализират и индийския вариант на коронавируса. Интересът към имунизацията у нас обаче трябва да се засили, категорични са личните лекари. През последното денонощие са поставени близо 38 000 ваксини, но въпреки това страната ни продължава да е сред тези с най-ниски темпове на ваксинация.

Пред кабинета на д-р Миндов е пълно с желаещи да се ваксинират. Всички обаче са за втора доза. Все по-малко стават желаещите за първа игла.

Междувременно през последните дни личните лекари отчитат повече пациенти с COVID-19, а причината отдават на изминалите празници, през които хората се събираха повече.

Успоредно с личните лекари, ваксини се поставят и в така наречените пунктове, където са „зелените коридори”. А заради интересът, много от тях ще бъдат отворени и през уикенда.

Източник: trafficnews.bg

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 25 гласа.

Свързани новини