Отидете към основна версия

1 813 6

Кремъл не обмисля задължителна ваксинация

  • ваксини-
  • русия-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • дмитрий песков-
  • кремъл

Сега руските власти изхождат от принципа за доброволността

Снимка: БГНЕС/ EPA

Плановете на Кремъл не включват въпроса за въвеждането на задължителна ваксинация срещу коронавируса, заяви пред РИА Новости Дмитрий Песков, прессекретар на руския президент, предаде агенция "Фокус".

По-рано заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведев заяви, че сега руските власти изхождат от принципа за доброволността на ваксинациите, но за да се защити преобладаващото мнозинство от населението, може тя да бъде направена задължителна. Според него в тази ситуация „юристите ще трябва да дадат своите отговори“.

Както посочи Песков, идеята за промяна на законодателството, за да бъдат задължени руснаците да се ваксинират срещу новия коронавирус, не се разработва. "По същество не се предприемат никакви подобни действия...", каза говорителят.

Както отбеляза по-рано Лариса Попович, директор на Института за здравна икономика във Висшето училище по икономика, действащите закони не позволяват задължителната ваксинация: руснаците имат право доброволно да се информират за получаването на медицинска помощ или да отказват такава. В същото време е възможно наказание при нежелание да се ваксинира - ако може да се докаже, че това е довело до увреждане на здравето на другите граждани.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.

Свързани новини