Отидете към основна версия

12 847 28

Колко трябва да тежим за съвършено здраве

  • тегло-
  • теглене-
  • килограми-
  • отслабване-
  • здраве

Често се използва скалата на ИТМ, но тя не е напълно точна в определянето на здравословното тегло

Снимка: Shutterstock

Фактите говорят, че няма перфектна формула, по която точно да се изчисли подходящото тегло. Теглото зависи от редица фактори, които накланят везната в една или друга посока. Те включват възраст, съотношението мускули-мазнини, височина, пол, фигура и разпределение на мазнините в тялото.

Излишните килограми по тялото обикновено са свързани с риск от развитието на редица медициниски състояния като затлъстяване, диабет тип 2, високо кръвно налягане и сърдечносъдови проблеми, пише puls.bg.

Разбира се, не всеки допълнителен килограм е опасен, но все пак трябва да сме наясно, че зад наднорменото тегло стоят множество рискове за здравето в бъдеще.

Има няколко начина, по които да определим дали теглото ни е нормално. Един от тях е чрез индекса на телесната маса. Идеалното тегло се движи между 18,5 и 24,9 по тази скала. Под тези стойности говорим за поднормено тегло, над тях за наднормено. При индекс над 30 е налично затлъстяване.

При ИТМ 25 и 30 се говори за наднормено тегло, предзатлъстяване.

ИТМ се изчислява по формулата тегло в килограми разделено на височината на квадрат в метри (ИТМ= W / h2).

Това означава, че при 80 кг тегло и височина от 175 се получава индекс от 26,12. Това означава, че в случая теглото е леко над нормата и е препоръчително да се вземат мерки за контрола му.

Отслабването в случая, би дало по-голяма сигурност за запазване на нормалното тегло с възрастта или други фактори.

Недостатъкът на този метод е, че изчислява индекса без значение от пола. Също така той не е подходящ за използване при деца и юноши.

За атлетичните фигури е подходящ съвсем друг инструмент за преценка на теглото. Логично, при наличие на голяма мускулна маса ИТМ ще е по-висок, но отчитането по отношение на това дали теглото е в здравословни граници или не, ще е некоректно.

За да се допълни точността на ИТМ и да се прецени здравословният риск, е необходимо да се вземе предвид и количеството на мазнините натрупани около талията.

При мъжете обиколка над 102 см и при жени над 88 см следва да се предприемат мерки за овладяване на състоянието, тъй като наддаването крие сериозни рискове за здравето.

Съотношението талия-ханш също показва риска от сърдечносъдови проблеми. То измерва разпределението на мазнините около торса. Съотношенията 0,7 за жените и 0,9 при мъжете са идеалните.

Има още индекси за изчисляване на идеалното тегло. Удобни за ползване са индексът на Брайтман (нормалното телесно тегло е равно на височината в см умножена по 0,7 минус 50 кг // НТН= h (см) х 0,7 – 50) и на Норден (нормалното телесно тегло е равно на височината в сантиметри умножена по 0,42// НТТ = h (см) х 0,42).

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 32 гласа.

Свързани новини