Last news in Fakti

3 Юли, 2021 21:09 12 804 28

Колко трябва да тежим за съвършено здраве

  • тегло-
  • теглене-
  • килограми-
  • отслабване-
  • здраве

Често се използва скалата на ИТМ, но тя не е напълно точна в определянето на здравословното тегло

Колко трябва да тежим за съвършено здраве - 1
Снимка: Shutterstock

Фактите говорят, че няма перфектна формула, по която точно да се изчисли подходящото тегло. Теглото зависи от редица фактори, които накланят везната в една или друга посока. Те включват възраст, съотношението мускули-мазнини, височина, пол, фигура и разпределение на мазнините в тялото.

Излишните килограми по тялото обикновено са свързани с риск от развитието на редица медициниски състояния като затлъстяване, диабет тип 2, високо кръвно налягане и сърдечносъдови проблеми, пише puls.bg.

Разбира се, не всеки допълнителен килограм е опасен, но все пак трябва да сме наясно, че зад наднорменото тегло стоят множество рискове за здравето в бъдеще.

Има няколко начина, по които да определим дали теглото ни е нормално. Един от тях е чрез индекса на телесната маса. Идеалното тегло се движи между 18,5 и 24,9 по тази скала. Под тези стойности говорим за поднормено тегло, над тях за наднормено. При индекс над 30 е налично затлъстяване.

При ИТМ 25 и 30 се говори за наднормено тегло, предзатлъстяване.

ИТМ се изчислява по формулата тегло в килограми разделено на височината на квадрат в метри (ИТМ= W / h2).

Това означава, че при 80 кг тегло и височина от 175 се получава индекс от 26,12. Това означава, че в случая теглото е леко над нормата и е препоръчително да се вземат мерки за контрола му.

Отслабването в случая, би дало по-голяма сигурност за запазване на нормалното тегло с възрастта или други фактори.

Недостатъкът на този метод е, че изчислява индекса без значение от пола. Също така той не е подходящ за използване при деца и юноши.

За атлетичните фигури е подходящ съвсем друг инструмент за преценка на теглото. Логично, при наличие на голяма мускулна маса ИТМ ще е по-висок, но отчитането по отношение на това дали теглото е в здравословни граници или не, ще е некоректно.

За да се допълни точността на ИТМ и да се прецени здравословният риск, е необходимо да се вземе предвид и количеството на мазнините натрупани около талията.

При мъжете обиколка над 102 см и при жени над 88 см следва да се предприемат мерки за овладяване на състоянието, тъй като наддаването крие сериозни рискове за здравето.

Съотношението талия-ханш също показва риска от сърдечносъдови проблеми. То измерва разпределението на мазнините около торса. Съотношенията 0,7 за жените и 0,9 при мъжете са идеалните.

Има още индекси за изчисляване на идеалното тегло. Удобни за ползване са индексът на Брайтман (нормалното телесно тегло е равно на височината в см умножена по 0,7 минус 50 кг // НТН= h (см) х 0,7 – 50) и на Норден (нормалното телесно тегло е равно на височината в сантиметри умножена по 0,42// НТТ = h (см) х 0,42).


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Гравитация

    30 1 Отговор
    Четенето на простотии по сайтовете, крие далеч по-сериозни здравословни рискове, особено ако се отнася до диети, добавки, тренировки в горещо време и други гърчове, в името на идеалната фигура.
  • 6 Луд

    12 1 Отговор
    Ами и при двете не е взето предвид пола.Сега ще ви кажа идеалната формула.За мъж 150 см 50 кг и за всеки следващ сантиметър височина прибавяте 1,2 кг. За жена 150 см 45 кг и за всеки следващ сантиметър 0,5 кг. Пример мъж 170 см значи 20 см над 150 по 1,2 са 24 кг.50 +24=74 кг

    Коментиран от #9

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Почти

    13 3 Отговор

    До коментар #6 от "Луд":

    Аз съм 1.80. Всичко под 95 кг при мен е зле. Не съм виновен че съм с масивна структура
  • 10 Майна

    14 1 Отговор
    Идеалното тегло е това, което не ти е трудно да носиш
  • 11 123

    16 1 Отговор
    Съвършенно здрав?!? ... Няма такъв човек, има недостатъчно изследван човек...
    С други думи, ако човек има дни, медицината е безсилна...
  • 12 това са

    8 0 Отговор
    пълни простотии. Тези формули заблуждават много. Първо, че има разлика какъв пол си, второ мускулите тежат повече с 1.5 пъти от масната тъкан. Аз по тези формули съм дебел, но всъщнот имам 14% мазнини само и съм доста релефен и с плочки. Също така имам широк кокал, т.е. имам по-тежка мускулатура и това не е взето предвид. Също така има хора, които задържат повече вода от други. Само от задръжка на вода може да си 5 кг нагоре а всъщност пак да не си дебел. Също така 3ма хора които отговарят на критериите за слаби хора по формулите но като ги видиш са отпуснати и мазни. Мазнините пак напомням тежат по малко от мускулите. Така, че с формули нищо няма да разбереш, а се отива на специалис да ти измери всичко и да ти каже кое не е в норма.

    Коментиран от #13, #15, #22

  • 13 Индивидуалност

    4 3 Отговор

    До коментар #12 от "това са":

    Много правилно. Аз пък съм дама– 162/ 44кг., но не съм кльощава или анорексична, а по–скоро слабичка. Въпросът е, че костите ми са много фини и лекички, но пък затова не изглеждам като скелет.
  • 14 А здрав, човек

    3 0 Отговор
    Не би трябвало да, задържа вода, да вярно е това, че от за дръжка се пълнее, но мъж, изглежда нормален и.висок, а като се качи на кантара, 100 кг......кокалите им тежат....!
  • 15 Луд

    5 1 Отговор

    До коментар #12 от "това са":

    До някъде си прав,но ако задържиш 5 литра вода повече от обикновенно нещо не е наред.И спрете да гледате ,че бил мускулест някой значи може да е 120 кг на 1,75 см.Ами с наднормено тегло е.Да много ще е силен ,но го пусни да избяга 5 км и пак ще си говорим дали теглото му не му пречи.
  • 16 надарена кака

    6 3 Отговор
    Кокали,мокали,не знам. Аз тежа 54 килограма и съм висока 176 см. Имам дълга коса до кръста и изглеждам добре.

    Коментиран от #20

  • 17 Ивелина Видева

    2 1 Отговор
    Ако си нося кантара навсякъде и се тегля всеки ден, като пържола в магазин,това какво ще подобри в мен?
  • 18 Ели Енчева

    2 1 Отговор
    Трябва ли да си сваля дрехите и токчетата,за да разбера колко тежа всъщност, или като се претегля на кантарче на площада,да сметна,че дрехите ми са около 4-5 кила?
  • 19 бушприт

    7 1 Отговор
    Малко дете:
    - За Коледа искам тампон!
    - A знаеш ли какво е това “тампон”?
    - Ами-и-и, не знам точно, но по телевизията казват, че ако имаш този тампон, може да ходиш на плаж всеки ден, да караш колело, да тичаш, да правиш всичко, каквото ти харесва и никой нищо да не забележи!

    Коментиран от #27

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Йо Несбьо

    2 2 Отговор
    То в училище навремето 9 клас бях при ръст 175 см 56 килограма. Супер кльощав, но ми дрънкаха, че съм с идеално тегло. До миналата година бях 130 кг здрав и мускулест, но затвориха фитнесите и се занимавах предимно с бягане и някоя и друга лицева опора вкъщи. Според ИТМ съм бил страшно тлъст. Сега съм всеки ден в залата и умишлено вкарвам половин час бягане в края на тренировката. Много ходене. Изгорил съм от февруари 2020 досега 25 кг. Само отпред в долната част на корема ми се е събрала 2 пръста мазнина и не ще да се махне. Затова обмислям липосукция. Останалото са плочки, мускули, релеф. Ако гледам ИТМ обаче, ще съм затлъстял.
  • 22 Йо Несбьо

    1 2 Отговор

    До коментар #12 от "това са":

    Точно така, мускулите тежат повече. Имам познати жени, които са с вид на прасе или крава, а на кантара сме приблизително еднакво тежки. Само че те са бъкани със сланини и са много обемни, а аз съм мускулестото добиче. Познавам и други хора, които са със същия ръст като мен, но примерно 70 кг. Изглеждат като извънземни - направо болестно слаби, а докторите им разправяли "идеално тегло". Бицепс 15 см - кое му е идеалното?!

    Коментиран от #25, #26

  • 23 дасфдц

    2 1 Отговор
    А за масовите анорексички, пак нищо не казахте нали? Платени статии...
  • 24 На, работа ли си беееееее...?

    1 1 Отговор
    500 кг....!
  • 25 Пръцко

    5 1 Отговор

    До коментар #22 от "Йо Несбьо":

    Ти Остави мускулите, кажи мозъка колко ти е, че при добичетата това не им е силната част...
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 никой

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "бушприт":

    Давам ти ,, +" × 1000 !
  • 28 Ммммм даааа

    0 1 Отговор
    182 см, на 72 кг. Заковавам ИТМ точно в средата на референтните му стойности. При златна среда 21.7, моят е 21.74. Атлетично телосложение. Издръжлив на физическо натоварване. Няма да пускам снимка и телефон, че и без това едвам смогвам на почитателки.