Отидете към основна версия

33 519 15

Пазарът се обърна

  • сащ-
  • пазар-
  • жилища-
  • цени-
  • търсене-
  • предлагане

Дефицитът на жилища в САЩ свърши

Снимка: Shutterstock

Почти цялата 2020 г. пазарът на недвижими имоти в САЩ мина под знака на дефицит в жилищния сегмент. Към средата на текущата година обаче ситуацията се промени. По думите на анализатори, на пазара се появяват все повече предложения. Офертите за луксозни апартаменти отчитат ръст, в резултат на отложеното предлагане от страна на собствениците да си продават по време на пандемия. Също така се появиха и доста продавачи, които са преосмислили решението си на база растящите цени и днес решават да се разделят с имотите си.

В същото време някои сделки, договорени по време на пика на кризата, се провалиха, а имотите със завишени цени не се продават веднага. Посредници коментират, че пазарът на жилища остава горещ както преди, като търсенето е акцентирано върху селските къщи и е в резултат на ниските лихвени проценти по ипотечните заеми.

През месец май продажбите на жилища и къщи от вторичния пазар са намалели, което се наблюдава за четвърти пореден месец, сочат данните на Националната асоциация на посредниците. През юни делът на новите предложения отчита ръст от 11% на месечна база и от 5.5% на годишна. Макар общият обем от активни запаси да се е понижил с 43% през юни тази година спрямо същия месец на миналата, се наблюдава подобрение спрямо месец май, когато спадът е бил 60%.

„Поскъпването ще се забави и пазара в цялата страна ще се появят повече предложения. През юни средната цена се е увеличила с 12.7% спрямо същия месец на 2020-та. През април годишният ръст е 17.2%“, коментира старшият икономист на Realtor.com Джордж Ратиу.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 21 гласа.

Свързани новини