Отидете към основна версия

9 092 7

Погледнете пръстите на краката си и ако откриете това...

  • холестерол-
  • крака-
  • натрупвания-
  • мастни натрупвания-
  • пръсти на краката-
  • ахилесово сухожилие-
  • здраве-
  • лош холстерол

Повишаването на нивата на холестерола е асимптоматично, но в някои случаи кожата започва да сигнализира за това

Снимка: shutterstock

Натрупването на мазнини по пръстите на краката е признак на високи нива на холестерол. Специалисти от Vascular Health Clinics в Обединеното кралство са стигнали дпо извода, че натрупването на мастни подутини по краката може да бъде симптом на висок холестерол в кръвта.

Отбелязва се, че повишаването на нивата на холестерола е асимптоматично, но в някои случаи кожата започва да сигнализира за това.

"Мастните образувания могат да растат по пръстите на краката, но те се развиват и по ахилесовото сухожилие."

Поради високия холестерол, мастните подутини могат да се появят на повърхността на кожата. Те са много големи - до седем сантиметра в диаметър или много малки.

Експертите подчертават, че подутините на мазнини не са специфичен симптом на високите нива на холестерола, те могат да се появят и при диабет, някои форми на рак, сърдечно-съдови заболявания и други заболявания.

Причината може да бъде установена само от лекар.

През последните години, поради лошата си репутация на рисков фактор за сърдечни заблявания, холестеролът се свързва предимно с негативни явления. Същият обаче е важен компонент от мембраните на клетките и е съществен за структурата и функцията на клетките на организма. Той е структурен елемент в състава на някои важни хормони.

За да циркулират в кръвта, чиято основна съставка е вода, холестеролът и триглицеридите трябва да бъдат носени от белтъци, наречене апопротеини. Липопротеините са комбинация от липиди (мастните кръвни субстанции) и апопротеини. Главните типове липопротеини са:

- липопротеини с ниска плътност (LDL) - наричани понякога "лош холестерол", транспортира холестерола към различни части на тялото, където се отлага в съдовете. LDL обуславя натрупването на холестерол в съдовете.
- липопротеини с висока плътност (HDL) - наричани "добър холестерол", спомага за изчистването на холестерола от организма.
- липопротени с много ниска плътност (VLDL) - съставени предимно от тригилицериди, малко количество белтъци и холестерол.

Наличието на ниско ниво на LDL и високо на HDL е желателно за намаляване на риска от образуване на атеросклеротични плаки и развитието на стенокардия в резултат на промените в коронарните съдове (съдовете, снабдяващи сърдечния мускул с кръв).

Когато нивото на холестерола и триглицеридите (мазнините в кръвта) стане прекалено високо, се увеличава опасността от развитие на съдържащите холестерол депозити (плаки) в кръвоносните съдове. С течение на времето, плаките причиняват стесняване на съдовете, което затруднява кръвотока и създава нарушения, известни като атеросклероза.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 8 гласа.

Свързани новини