Отидете към основна версия

18 084 63

Проблеми при младите хора след ваксиниране с AstraZeneca в Англия

  • ваксина-
  • астразенека-
  • великобритания-
  • коронавирус

В около една трета от случаите са открити множество съсиреци и почти всички хоспитализирани със състоянието го изпитват между 5 и 30 дни след първата доза ваксина с препарата на Оксфорд

Снимка: БГНЕС/ЕРА

През последните седмици във Великобритания не са регистрирани нови случаи на редки и тежки кръвни съсиреци след ваксинацията с AstraZeneca. Това съобщи Reuters. Това се случи след решението за ограничаване на употребата му на хора под 40 -годишна възраст, съобщиха в сряда британски учени.

Индуцираната с ваксини имунна тромбоцитопения и тромбоза (VITT) е комбинация от съсиреци и ниски нива на тромбоцити, която е обозначена като рядък страничен ефект от ваксините срещу вирусен вектор COVID, произведени от AstraZeneca и Johnson & Johnson.

По-честата поява на страничния ефект при по-младите хора е накарала много страни да поставят възрастови ограничения върху ваксинирането с AstraZeneca.

Около 85% от хората във Великобритания са страдали от редки кръвни съсиреци, след като са се ваксинирали с AstraZeneca. Това са били хора под 60 години. Установено е, че при тези на възраст под 50 години заболеваемостта е била около 1 на 50 000, в съответствие с предишни оценки, а експертите заявиха, че проучването засилва предварителното разбиране за изчислението на риска и ползата от ваксинацията.

Сю Павърд, консултант хематолог в университетските болници в Оксфорд, която ръководи изследването, казва, че инцидентът обикновено засяга млади хора, които иначе са здрави, но тя добави, че първоначалният скок на случаите на страничен ефект е отшумял. "Не сме виждали нови случаи през последните четири седмици и това беше огромно облекчение", каза тя.

Изследователите се надяват, че проучването ще информира стратегията за ваксинация, но подчертават важността на ваксинирането, особено предвид много по-високите нива на други видове съсиреци при тежко болни пациенти с COVID-19.

От 294 анализирани възможни случая, 220 бяха определени или възможни случаи на VITT, всички от които следват AstraZeneca, а не ваксината Pfizer.

В около една трета от случаите са открити множество съсиреци и почти всички хоспитализирани със състоянието го изпитват между 5 и 30 дни след първата доза ваксина с AstraZeneca. Еднократната ваксина на J & J не се разпространява във Великобритания.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 32 гласа.

Свързани новини