Отидете към основна версия

6 883 2

5 напитки за силно и здраво сърце

  • сърце-
  • сърдечносъдова система-
  • полезно-
  • здраве-
  • напитка-
  • цвекло

Най-полезните плодове и зеленчуци за здравето на сърцето

Снимка: Shutterstock

За да се чувствате бодри и енергични през целия ден, достатъчно е да пиете всякакви натурални сокове. Но ако искаме да се грижим за сърдечното си здраве, тогава трябва да наблегнем на някои специални сокове за сърцето и кръвоносните съдове.

Цвекло

Сокът от цвекло е много полезен за сърцето и кръвоносните съдове. Това е мощно оръжие в борбата с високото кръвно налягане. Червеният зеленчук съдържа полезния компонент "беталайн", който забавя процеса на стареене на клетките. Съдовете стават по -еластични и броят на скокове в кръвното налягане намалява. Препоръчва се редовно да се приема сок от цвекло за пациенти с хипертония и хора над 60 години.

Сок от портокал и цвекло

За приготвяне на напитката са ни необходими: 2 портокала; 1 голямо цвекло 2 стръка целина; Малко червено зеле; 1 парче прясна куркума (2,5 см) Поставете всичко в блендъра и центрофугирайте. След няколко минути ще получите прясна напитка. Ако тялото ви е чувствително към някой продукт, можете спокойно да го замените: портокал - мандарина или грейпфрут; цвекло - моркови или репички; целина - тиквички; червено зеле - бяло зеле, репички; куркума - джинджифил.

Микс от цитрусови плодове и цвекло

Приготвяме този слънчев микс от следните продукти: 4 средно големи цвекла; 1 грейпфрут; 2 лимона; 4 моркови; 1 парче корен от куркума. Приготвянето на съставките ще ви отнеме не повече от 5 минути. След същия период от време ще получите смес, която понижава кръвното налягане и подобрява физическите показатели.

Домат

Последните проучвания на японски учени показват, че редовният прием на доматен сок помага за почистване на кръвоносните съдове от лошия холестерол и нормализиране на кръвното налягане. От тази напитка тялото получава достатъчно количество фолиева киселина, микроелементи, йод, кобалт, фосфор и други основни вещества. Най-вече от ползите от доматения сок трябва да се възползват хората, страдащи от ангина пекторис, хипертония, анемия. И това не е изненадващо. Доматеният сок не само повишава нивото на хемоглобина, но и насърчава образуването на серотонин, хормонът на щастието. Най-добре е да смесите доматен сок със зелени зеленчуци или плодове. Ето две примерни рецепти.

Микс от 3 червени ябълки, 3 моркови, 2 средни домата. Подгответе зеленчуците и поставете съставките в сокоизстисквачка. По желание добавете лед.

Пригответе 3 домата, 3 ябълки и малко парче джинджифил. Поставете всички съставки в сокоизстисквачка и се насладете.

Ябълков сок

Високото съдържание на желязо, фибри, витамин С и други фитонутриенти в ябълките прави ябълковия сок много полезен за сърцето и кръвоносните съдове. Ежедневният му прием помага за предотвратяване на инфаркт, атеросклероза и други сърдечно-съдови заболявания. Също така в ябълковия сок има антиоксиданти, които подпомагат дезактивирането на свободните радикали.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 6 гласа.

Свързани новини