Отидете към основна версия

11 795 14

Това са хората, които никога не трябва да ядат сирене

  • сирене-
  • полезно-
  • здравословно хранене-
  • храна-
  • млечни продукти

Сирената могат да доведат до заболявания и инфекции при някои хора

Снимка: Shutterstock

Не може да се отрече: колкото и млади да изглеждате или да се чувствате, стареенето определено носи своите предизвикателства. И ако някои от тях, като досадните болки в гърба, напомнят сами за себе си, други могат да останат много по-незабележими, но за съжаление, далеч по-опасни.

Ако сте на възраст над 65 години, това може да означава внасяне на важни промени във вашия здравословен начин на живот, включително хранителните ви навици. Според експертите, един конкретен вид сирене може да ви докара сериозни здравословни проблеми на тази възраст, въпреки че е напълно безопасно за хора под 65 години. Възрастните хора, които според определението на Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) са тези над 65 години, има по-висок риск да получат хранително отравяне.

Здравният орган обяснява, че това е така, защото "с напредването на възрастта, имунната им система и органи не разпознават и не се избавят от вредните микроби, както преди." Това прави възрастните хора уязвими към сериозни хранителни заболявания, включително инфекции, причинени от салмонела, ешерихия коли и листерии. По данни на CDC, приблизително половината от възрастните хора с потвърдени хранителни заболявания са хоспитализирани. Поради тази причина лицата над 65 години трябва да прилагат засилени предпазни мерки за безопасност на храните, за да компенсират завишения риск.

След като навършите 65 години, някои от вашите храни може внезапно да предизвикат странични реакции. Клиниката Майо в САЩ предупреждава, че някои видове зрели с мухъл сирена, като бри и камамбер, могат да причинят непропорционално хранително отравяне при възрастните хора и други уязвими групи. Докато плесените, използвани при тези сирена, могат да бъдат безопасни за консумация от повечето здрави възрастни, специалистите препоръчват те да се избягват от хора с отслабена имунна система, възрастни хора, бременни жени, кърмачета и малки деца.

Националните здравни служби на Обединеното кралство (NHS) обясняват, че тези видове сирена могат да представляват опасност, тъй като са „по-малко кисели от твърдите сирена и съдържат повече влага, което означава, че могат да бъдат идеална среда за вредни бактерии, като листерии, за да узреят“.

Листериите, салмонелата и бруцелата са само някои от най-често срещаните бактериални замърсители, открити в меките сирена. NHS споделя, че има безопасен начин да продължите да се наслаждавате на любимите си меки сирена и след 65 г.: Внимателното готвене трябва да убие всички бактерии в сиренето, така че сирена като бри, камамбер, шевре, рокфор или горгонзола трябва да минат през термична обработка. Все пак внимавайте, защото недостатъчно обработеното сирене може да ви създаде фалшиво чувство за сигурност и да ви направи уязвими към инфекция. „Важно е да се уверите, че сиренето е добре обработено“, добавят експертите. Непастьоризираните сирена, т.е. тези, които не са били термично обработени, за да се унищожат вредните патогени, също могат да нанесат щети на вашето здраве, ако сте на възраст над 65 години.

Въпреки че повечето сортове сирена по рафтовете на хранителните магазини обикновено са пастьоризирани, сирената, зрели над 60 дни, може да не са били подложени на тази предпазна мярка, в съответствие с правилата на Американската администрация по храните и лекарствата (FDA). Поради тази причина винаги трябва да проверявате етикета, за да се уверите, че млечните ви продукти са пастьоризирани, или да попитате персонала на ресторанта, ако не сте сигурни за съставките на храната, докато ядете навън.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 13 гласа.

Свързани новини