Last news in Fakti

11 Октомври, 2021 18:52 11 723 14

Това са хората, които никога не трябва да ядат сирене

  • сирене-
  • полезно-
  • здравословно хранене-
  • храна-
  • млечни продукти

Сирената могат да доведат до заболявания и инфекции при някои хора

Това са хората, които никога не трябва да ядат сирене - 1
Снимка: Shutterstock

Не може да се отрече: колкото и млади да изглеждате или да се чувствате, стареенето определено носи своите предизвикателства. И ако някои от тях, като досадните болки в гърба, напомнят сами за себе си, други могат да останат много по-незабележими, но за съжаление, далеч по-опасни.

Ако сте на възраст над 65 години, това може да означава внасяне на важни промени във вашия здравословен начин на живот, включително хранителните ви навици. Според експертите, един конкретен вид сирене може да ви докара сериозни здравословни проблеми на тази възраст, въпреки че е напълно безопасно за хора под 65 години. Възрастните хора, които според определението на Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) са тези над 65 години, има по-висок риск да получат хранително отравяне.

Здравният орган обяснява, че това е така, защото "с напредването на възрастта, имунната им система и органи не разпознават и не се избавят от вредните микроби, както преди." Това прави възрастните хора уязвими към сериозни хранителни заболявания, включително инфекции, причинени от салмонела, ешерихия коли и листерии. По данни на CDC, приблизително половината от възрастните хора с потвърдени хранителни заболявания са хоспитализирани. Поради тази причина лицата над 65 години трябва да прилагат засилени предпазни мерки за безопасност на храните, за да компенсират завишения риск.

След като навършите 65 години, някои от вашите храни може внезапно да предизвикат странични реакции. Клиниката Майо в САЩ предупреждава, че някои видове зрели с мухъл сирена, като бри и камамбер, могат да причинят непропорционално хранително отравяне при възрастните хора и други уязвими групи. Докато плесените, използвани при тези сирена, могат да бъдат безопасни за консумация от повечето здрави възрастни, специалистите препоръчват те да се избягват от хора с отслабена имунна система, възрастни хора, бременни жени, кърмачета и малки деца.

Националните здравни служби на Обединеното кралство (NHS) обясняват, че тези видове сирена могат да представляват опасност, тъй като са „по-малко кисели от твърдите сирена и съдържат повече влага, което означава, че могат да бъдат идеална среда за вредни бактерии, като листерии, за да узреят“.

Листериите, салмонелата и бруцелата са само някои от най-често срещаните бактериални замърсители, открити в меките сирена. NHS споделя, че има безопасен начин да продължите да се наслаждавате на любимите си меки сирена и след 65 г.: Внимателното готвене трябва да убие всички бактерии в сиренето, така че сирена като бри, камамбер, шевре, рокфор или горгонзола трябва да минат през термична обработка. Все пак внимавайте, защото недостатъчно обработеното сирене може да ви създаде фалшиво чувство за сигурност и да ви направи уязвими към инфекция. „Важно е да се уверите, че сиренето е добре обработено“, добавят експертите. Непастьоризираните сирена, т.е. тези, които не са били термично обработени, за да се унищожат вредните патогени, също могат да нанесат щети на вашето здраве, ако сте на възраст над 65 години.

Въпреки че повечето сортове сирена по рафтовете на хранителните магазини обикновено са пастьоризирани, сирената, зрели над 60 дни, може да не са били подложени на тази предпазна мярка, в съответствие с правилата на Американската администрация по храните и лекарствата (FDA). Поради тази причина винаги трябва да проверявате етикета, за да се уверите, че млечните ви продукти са пастьоризирани, или да попитате персонала на ресторанта, ако не сте сигурни за съставките на храната, докато ядете навън.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Не само с хляб ще живее човек

    13 3 Отговор
    И лучец еж и водица Пий Дий воле дий Хляб и Риба ин вино вериТАСС
  • 2 Събина бейби

    20 2 Отговор
    Яжте, пийте и си носете новите дрехи.
  • 3 Румен

    30 0 Отговор
    Яжте сиренета които са правени без млеко. Сиренета с хемикали нямат микроби. Хаха шашави сте по цялата редакция
  • 4 Първата

    22 0 Отговор
    бебешка попара на българските бебета е попарка със сирене , последната попара на предците ни - също !
  • 5 Не е лесно да се управлява Съюз с

    11 1 Отговор
    Толкова много сирена
  • 6 Дедо

    27 1 Отговор
    Ще ядем Макдоналдс. Българите са оцелели като са яли хляб, сирене и лук.
  • 7 Дръж ми якето

    6 2 Отговор
    МЛЪКНИ ВЕ !
  • 8 сиренье

    19 1 Отговор
    Ако сте над 65 години, пенсията едва ли ще ви стигне за бри, камембер, рокфор и горгонзола, а кърмачетата и малките деца, понеже са хитри и избягват да ядат тези сирена.
  • 9 Имитация

    13 1 Отговор
    С мойта пенсия само от гореспоменатите вредни сирена си купувам, да не поверваш! И това по магазините дето се продава е 90% имитация, а истинското е на непосилна цена. Така че– домашно– кисело млекце, извара, сиренце. Както и да го сметнете, по–евтино ви излиза и най–вече– знаете какво ядете. Оня ден отворих купичка кисело мляко ( от известна марка и верига), погледнах– срок до 3–и, сложих очилата– до 3–и СЕПТЕМВРИ, отгоре на всичко– нито е кисело, нито мухлясало, нито развалено и очеизвадно въобще не е кисело мляко. Спестявам марката и веригата, че ще ме изтрият разбира се.
  • 10 Русенец

    8 2 Отговор
    Tо пък в България едно Бри и един Камембер....
  • 11 един от многото

    11 1 Отговор
    Събинче , да те питам нещо , как е правилно да се каже , не ми се яде сирене или не яде ми се сирене?
  • 12 Онзи

    1 2 Отговор
    Сиренето вдига кръвното.
  • 13 Сандо

    3 0 Отговор
    Горгонзола и повечето сини сирена не са произведени от мляко, макар че го пише на етикета. Това са химични продукти произведени в BASF в калъпи по 5 - 10 кг, които други фирми купуват на едро и го разфасоват на дребно. Химическият концерн BASF преди няколко години се убедени с най големият производител на ГМО Монсанто.
  • 14 инж технолог

    3 0 Отговор
    Аз сирена като бри, камамбер, шевре, рокфор или горгонзола не ям. Първо:защото са много скъпи,и Второ: предпочитам българските стоки,защото нашето производство е повече природо-съобразно от западняшкото.