Орехите носят куп ползи за здравето, но те идват и с някои странични ефекти. Не без основание се смята, че ореховите ядки помагат на мозъка да работи по-ефективно. Мастните киселини в състава им подобряват паметта и имат седативен ефект, като по този начин намаляват стреса и нервното напрежение. Високото съдържание на витамини и микроелементи в орехите възстановява силите на организма и повишава имунитета.
По отношение на хранителната стойност 100 грама ядки се равняват на половин пшеничен хляб или литър мляко. Протеините в орехите не отстъпват по нищо на животинските и поради наличието на ензима лизин се усвояват по-лесно. Затова се препоръчва те да се консумират най-вече от хора, чийто организъм е отслабнал след продължително боледуване. Цинкът и йодът в орехите са полезни за кожата, косата и ноктите.
Орехите се отразяват положително при заболявания на сърдечно-съдовата система: калият и магнезият в състава им укрепват стените на кръвоносните съдове, нормализират кръвното налягане и понижават нивата на холестерола. Тези ядки могат да се консумират и при диабет, тъй като имат нисък гликемичен индекс и не повишават нивата на кръвната захар. Магнезият също така оказва положителен ефект върху състоянието на пикочно-половата система и има диуретичен ефект. Витамините С и Е в състава на ореховите ядки имат антиоксидантни свойства, забавят процеса на стареене и намаляват влиянието на негативните фактори на околната среда.
Но на фона на всички тези ползи, консумацията на орехи не е препоръчителна за някои хора. Орехите са високо калорични, така че не трябва да се консумират в количество повече от 100 грама на ден. Това е особено важно за хората със затлъстяване (в 100 грама орехи се съдържат 654 ккал). Орехът е доста силен алерген, така че трябва да се яде в малки количества и постепенно да се въвежда в диетата. Също така при наличието на хронични възпалителни заболявания на стомашно-чревния тракт, тези ядки трябва да се консумират с повишено внимание и в изключително малки количества.
Факт е, че орехите нарушават способността на човешкото тяло да абсорбира желязо. И това се дължи на фитиновата киселина, която се съдържа в тях, въпреки че и те самите са богати на желязо. Аналогична е ситуацията и с другите минерали, съдържащи се в орехите.
Според медицински изследвания фитиновата киселина влияе отрицателно върху усвояването на цинк, калций и желязо. Според експерти е достатъчно да се избягва употребата на орехови ядки заедно с продукти, които съдържат важни микроелементи, необходими за организма, за да не се наруши усвояването на полезните вещества, съдържащи се в тях. Освен това орехите намаляват ефективността на някои лекарства. Това обстоятелство трябва да се има предвид при пациенти с хипотиреоидизъм. В този случай е необходимо да се следват препоръките на лекаря, който е предписал съответните медикаменти.