Отидете към основна версия

5 826 4

Най-богатите на Омега-3 храни

  • омега-3-
  • омега-
  • омега-6-
  • мазнини-
  • мастни киселини-
  • храна-
  • здравословно хранене

Омега-3 и Омега-6 мазнините са необходими на тялото и са особено полезни за сърдечно-съдовата система

Снимка: Shutterstock

Омега-3 мастните киселини са необходими за много функции на нашето тяло, включително и за доброто състояние на кожата.

Причината е, че омега-3 и омега-6 са наричани още незаменими поради неспособността на тялото ни да си ги произвежда само.

Факт е, че те изпълняват редица ключови функции в организма ни – изграждат важни тъкани като нервите, очите и мозъка, от тях се произвеждат редица сигнални молекули, а противовъзпалителният им ефект е доказан от стотици проучвания.

Ето някои от най-здравословните храни, които съдържат Омега-3:

Мазни риби

Риби като скумрия, сьомга, херинга, сардини, аншоа и треска са богати източници на Омега-3 мастни киселини. Добавките с рибено масло също могат да се използват, но е препоръчително да се консултирате с лекар, преди да ги вземете, съветва zdrave.to.

Ленено семе

Друг чудесен растителен източник на Омега-3 мастни киселини. Тези семена често се натрошават, смилат и използват за направата на ленено масо. Една супена лъжица смлени ленени семена съдържа около 1,8 гр. омега-3 киселини, а една супена лъжица цели семена съдържа около 2,3 гр. Тези семена също са богати на фибри, магнезий и други важни хранителни вещества.

Семена от чиа

Тези семена съдържат повече Омега-3 киселини, отколкото ленените семена. Една порция семена от чиа съдържа 5 гр. киселини. Те също не трябва да се нарязват и са чудесен растителен източник на протеини, фибри, манган, селен и магнезий.

Семената могат да се добавят към мюсли, салати или смутита или да се смесват с прясно или кисело мляко, за да се получи пудинг от чиа и да се получи точното количество киселини.

Соя

За тези, които не обичат много рибата, соята е чудесен вариант. Като отличен източник на омега-3 мастни киселини, соята е богата на други хранителни вещества, включително рибофлавин, фолат, витамин К, магнезий и калий.

Орехи

28 г орехи съдържат 2,5 г омега-3 мастни киселини. Освен това те са богати на фибри, мед, манган и витамин Е

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 14 гласа.

Свързани новини