Last news in Fakti

16 Октомври, 2021 18:56 5 703 4

Най-богатите на Омега-3 храни

  • омега-3-
  • омега-
  • омега-6-
  • мазнини-
  • мастни киселини-
  • храна-
  • здравословно хранене

Омега-3 и Омега-6 мазнините са необходими на тялото и са особено полезни за сърдечно-съдовата система

Най-богатите на Омега-3 храни - 1
Снимка: Shutterstock

Омега-3 мастните киселини са необходими за много функции на нашето тяло, включително и за доброто състояние на кожата.

Причината е, че омега-3 и омега-6 са наричани още незаменими поради неспособността на тялото ни да си ги произвежда само.

Факт е, че те изпълняват редица ключови функции в организма ни – изграждат важни тъкани като нервите, очите и мозъка, от тях се произвеждат редица сигнални молекули, а противовъзпалителният им ефект е доказан от стотици проучвания.

Ето някои от най-здравословните храни, които съдържат Омега-3:

Мазни риби

Риби като скумрия, сьомга, херинга, сардини, аншоа и треска са богати източници на Омега-3 мастни киселини. Добавките с рибено масло също могат да се използват, но е препоръчително да се консултирате с лекар, преди да ги вземете, съветва zdrave.to.

Ленено семе

Друг чудесен растителен източник на Омега-3 мастни киселини. Тези семена често се натрошават, смилат и използват за направата на ленено масо. Една супена лъжица смлени ленени семена съдържа около 1,8 гр. омега-3 киселини, а една супена лъжица цели семена съдържа около 2,3 гр. Тези семена също са богати на фибри, магнезий и други важни хранителни вещества.

Семена от чиа

Тези семена съдържат повече Омега-3 киселини, отколкото ленените семена. Една порция семена от чиа съдържа 5 гр. киселини. Те също не трябва да се нарязват и са чудесен растителен източник на протеини, фибри, манган, селен и магнезий.

Семената могат да се добавят към мюсли, салати или смутита или да се смесват с прясно или кисело мляко, за да се получи пудинг от чиа и да се получи точното количество киселини.

Соя

За тези, които не обичат много рибата, соята е чудесен вариант. Като отличен източник на омега-3 мастни киселини, соята е богата на други хранителни вещества, включително рибофлавин, фолат, витамин К, магнезий и калий.

Орехи

28 г орехи съдържат 2,5 г омега-3 мастни киселини. Освен това те са богати на фибри, мед, манган и витамин Е


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абе хора

    2 2 Отговор
    пишете кои храни съдържат най-много графен и 5Г!
    Кой го интересуват некви омеги?
  • 2 Лост

    3 1 Отговор
    Как се нарязват семена от чиа?

    Коментиран от #3, #4

  • 3 номад

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Лост":

    трудно !
  • 4 Котарак

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Лост":

    Без моторен трион не може.