Отидете към основна версия

3 232 25

Опасно ли е вегетарианството?

  • зеленчуци-
  • месо-
  • вегетарианец-
  • вегетарианство-
  • полезно-
  • опасно

Диетолог пояснява защо отказът от месото може да е опасен за здравето

Снимка: Shutterstock

Отказът от месо може да доведе до здравословни проблеми. Това заяви диетологът Олга Чунтова, пише БГНЕС.

Диетологът отбеляза, че когато се откажем от животинските протеини, в организма ни спират да постъпват важни елементи, като витамини D и B12, които увеличават риска от инсулт, както и омега-3 мастни киселини, креатин, холестерол, йод, фосфор и калций.

"Всичко това води до хормонални смущения. Косата, ноктите, костите и репродуктивната функция страдат. Изключването на животински протеини също увеличава риска от развитие на анемия. Когато животинските продукти са изключени от храната, растителният протеин не може нито да замени животинските протеини в състава на аминокиселините, нито да бъде асимилиран", поясни тя.

Специалистът добави, че хората, които се отказват от месото, не трябва да пият прекалено много кафе и чай. И двете напитки могат да попречат на усвояването на желязото. За да се нормализира този процес, трябва да се консумират храни, съдържащи аскорбинова киселина. В храната трябва да се включат и водорасли, семена от чиа, орехи, яйца и ленено семе - тези храни бързо компенсират недостига на полиненаситени мастни киселини.

Цинкът може да се набави от ядките и бобовите растения, а аминокиселините - от млечните продукти. Маковото семе, сусамът, бадемите, младата коприва и шипката могат да помогнат за повишаване на съдържанието на калции.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 19 гласа.

Свързани новини