Отидете към основна версия

41 156 46

Предупредиха за смъртоносен български зеленчук, който употребяваме често

  • магданоз-
  • витамин к-
  • опасно-
  • здраве-
  • зеленчук

Изложените на риск от възможна тромбоза, трябва стриктно да контролират количеството витамин К, приемано с храната

Снимка: shutterstock

Според имунолога Андрей Продеус, яденето на магданоз може да бъде опасно поради свързания с него повишен риск от тромбоза.

В интервю с лекаря беше изразено мнението, че магданозът увеличава риска от образуване на кръвни съсиреци, тъй като е богат източник на витамин К. Под негово влияние се повишава чувствителността на кръвта към съсирване и образуването на съсиреци.

Продеус подчерта: тези, които са изложени на риск от възможна тромбоза, трябва стриктно да контролират количеството витамин К, консумирано с храната.

„100 грама магданоз съдържат 20 дневни дози наведнъж. Също така богати на витамин К са спанакът и босилекът: съответно седем и шест дневни дози.

Доктор Андрей Продеус добави, че рискът от образуване на кръвни съсиреци става все по-значителен в напреднала възраст, както и при условия на бездействие, заседнал начин на живот, пише сайтът Zdrave.to

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 92 гласа.

Свързани новини