Според имунолога Андрей Продеус, яденето на магданоз може да бъде опасно поради свързания с него повишен риск от тромбоза.
В интервю с лекаря беше изразено мнението, че магданозът увеличава риска от образуване на кръвни съсиреци, тъй като е богат източник на витамин К. Под негово влияние се повишава чувствителността на кръвта към съсирване и образуването на съсиреци.
Продеус подчерта: тези, които са изложени на риск от възможна тромбоза, трябва стриктно да контролират количеството витамин К, консумирано с храната.
„100 грама магданоз съдържат 20 дневни дози наведнъж. Също така богати на витамин К са спанакът и босилекът: съответно седем и шест дневни дози.
Доктор Андрей Продеус добави, че рискът от образуване на кръвни съсиреци става все по-значителен в напреднала възраст, както и при условия на бездействие, заседнал начин на живот, пише сайтът Zdrave.to