Отидете към основна версия

2 331 55

Църквата призова духовенството и вярващите: Ваксинирайте се и носете маски!

  • гърция-
  • църква-
  • пандемия-
  • коронавирус-
  • ваксина

Според гръцки източници свещеник, заразен с Covid-19, наскоро е провел следобедна служба в църква, разпространявайки вируса сред вярващите

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Светият синод на гръцката църква издаде призив към свещениците и вярващите да се ваксинират срещу Covid-19, да носят маски и да спазват безопасни дистанции в църквите, за да овладеят разпространението на коронавируса, съобщава "Кийп толкинг Грийс".

Също така призовава неваксинираните вярващи да ходят в църкви, след като са извършили бърз или PCR тест, и подчертава задължението на духовниците, певците и помощния персонал да правят диагностични тестове два пъти седмично, както повелява новите държавни правила.

Призивът идва, тъй като страната е изправена пред безпрецедентен скок в инфекциите, а неваксинираните посетители на църква са освободени от задължението да представят отрицателен бърз или PCR тест, преди да влязат в място за поклонение, правителствено решение, което предизвика много критики.

"В отговор на нарастването на случаите на коронавирус, Светият Синод, в допълнение към своите писмени призиви и инструкции, призовава цялото си духовенство, както и вярващите, когато посещават светите храмове, да спазват изцяло всички мерки за защита от разпространението на коронавирусна болест и призовава всички да се ваксинират според указанията на медицинската общност", се казва в изявление на Светия синод след заседание.

В четвъртък двама епископи, епископът на Лесбос и епископът на Додонис, дадоха краен срок на местни свещеници да се ваксинират или да предостави медицинско свидетелство, защо не трябва, в противен случай ще бъдат отстранени от работа без заплата.

Според съобщения в медиите, на остров Лесбос има 35 неваксинирани свещеници и някои от тях дори призовават вярващите да се въздържат от ваксинации.

Според същите източници свещеник, заразен с Covid-19, наскоро е провел следобедна служба в църква, разпространявайки вируса сред вярващите.

Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 26 гласа.

Свързани новини