Отидете към основна версия

2 223 17

Хапчетата на Pfizer за лечение на COVID-19 ще бъдат по-евтини в по-бедните държави

  • пфайзер-
  • хапче-
  • коронавирус-
  • ваксина

Сделката обхваща 95 страни с ниски и средни доходи, които съставляват 53% от световното население

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Във вторник Pfizer Inc. обяви сделка с подкрепената от ООН международна организация "Патентен пул за лекарства" (MPP), която ще позволи на MPP да предоставя подлицензии на производителите на генерични лекарства за хапчето срещу Covid-19 на компанията, което позволява по-голям глобален достъп и достъпност до това лечение.

Сделката обхваща 95 страни с ниски и средни доходи, които съставляват 53% от световното население.

Pfizer няма да получава лицензионни възнаграждения от продажби в страни с ниски доходи и ще се откаже от тези възнаграждения от всички страни, обхванати от сделката, "докато Covid-19 остава класифициран като извънредна ситуация за общественото здраве от международно значение от Световната здравна организация".

"Pfizer остава ангажиран с провеждането на научни открития, за да помогне за прекратяване на тази пандемия при всички хора", заяви в прессъобщение главният изпълнителен директор на Pfizer Алберт Бурла.

"Вярваме, че пероралните антивирусни лечения могат да играят жизненоважна роля за намаляване на тежестта на инфекциите с Covid-19. Трябва да работим, за да гарантираме, че всички хора – независимо от това къде живеят или тяхното материално положение - да имат достъп до тези открития", допълни той.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 7 гласа.

Свързани новини