Last news in Fakti

17 Ноември, 2021 13:23 3 622 48

“До стената и разстрел“: антиваксъри заплашват лекари в Германия

  • германия-
  • коронавирус-
  • ваксина-
  • пандемия

Медиците са основната жертва на все по-емоционалния публичен дебат за мерките срещу коронавируса и ваксините

“До стената и разстрел“: антиваксъри заплашват лекари в Германия - 1
Снимка: shutterstock

Заплашителни писма, обиди, закани за физическа разправа: агресията срещу лекари, поставящи ваксини, нараства тревожно в Германия. Вече има случаи на временно затворени лекарски кабинети и назначена охрана на практики.

„Агресията и екстремизмът се увеличиха значително“, казва общопрактикуващият лекар Ерик Бодендик, председател на Саксонската Лекарска камара. „Някои лекари получават дори смъртни заплахи“, добавя той.

Саксония не прави изключение. И на други места в Германия лекарите стават обект на заплахи и закани. И всичко това става точно в момент, когато броят на новите инфекции расте рекордно. А положението в Саксония е особено опасно, тъй като там делът на ваксинираните е само 57% – най-ниският в цялата страна. Средният показател за Германия е 70 на сто.

"Трябва да ви разстрелват!"

Ерик Бодендик вече е свикнал да получава заплахи. „Често това са мейли, в които ме нападат лично и ме заплашват с правни последици“, казва лекарят. „А има и писма, в които пише неща като: „Трябва да ви изправят всички до стената и да ви разстрелят“.

Причината за тези агресии се крие в това, че Бодендик и някои други лекари се бяха обявили за задължително ваксиниране. Яростта на антиваксърите, според него, може би ще накара някои лекари в Саксония да решат да не правят повече ваксинации срещу Ковид.

Улрике Шрам, говорителка на Лекарската камара в Тюрингия, също получава писма със заплахи. Подобна съдба имат и други 25 лекари от Камарата. „В писмата се казва предимно това, че ваксините били опасни и че лекарите провеждали експерименти с хора“, казва тя. Други съдържали конспиративни теории. „Говори се, например, за „съмнителни сили, които контролирали германското правителство“. Лекарката разказва и това, че има хора, които отхвърлят всички мерки срещу коронавируса и издирват имената и адресите на медици, които ваксинират.

Агресия също и в клиниките

Но не става дума само за заплашителни писма. Атмосферата в много клиники също е доста напрегната. „Понякога пациентите реагират много агресивно на най-нормални въпроси, например дали са ваксинирани. Подобно нещо обаче лекарите са длъжни да питат и да знаят“, казва Улрике Шрам.

Под данни на Лекарската камара, в Берлин дори се наложило временно да закрият един лекарски кабинет и да ангажират частна охранителна фирма, защото медиците били заплашвани. Заканите междувременно са се превърнали в нещо обикновено и на други места. Засегнати са най-вече лекари, които агитират в социалните медии в полза на ваксините.

Бъркат лекарите с политици

„Медиците са основната жертва на все по-емоционалния публичен дебат за мерките срещу коронавируса и ваксините“, казва Томас Шпикер, говорител на Лекарската камара в Долна Саксония. „Някои от хората, които изливат гнева си върху лекарите, явно бъркат медиците с политици“, добавя той.

Волфганг Крайшер, председател на Съюза на личните лекари в Берлин и Бранденбург, продължава да ваксинира – независимо от заплахите, които получава. „Повечето пациенти обаче са благодарни, че получават ваксината“, казва той. Крайшер разказва и за лекарка, която повече не ваксинира, тъй като лекарският печат от нейния кабинет бил подправен и използван във фалшиви документи за ваксинации. „Всеки път, когато тя получи съобщение за подобно неправомерно използване на нейния личен печат, е принудена да ходи в полицията и да дава обяснения. А това ѝ отваря прекалено много работа, затова спря да ваксинира“, казва Крайшер.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 математик

    154 8 Отговор
    Насилието поражда насилие. Кой започна пръв ?

    Коментиран от #5, #17

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Чичо Ади

    29 1 Отговор

    До коментар #1 от "Зъл":

    На друготе избори съм аз
  • 5 Цццц

    13 123 Отговор

    До коментар #2 от "математик":

    Бе никой не те хванал на улицата да те боде, вие сте фенове на насилието и смърта!
    Надрусаняци некакви се правят на антиваксъри!

    Коментиран от #7, #39

  • 6 Буратино

    65 0 Отговор
    През ден- два, една и съща новина, а тази снимка вече 2ра година я публикувате на вай- различни новини свързани с Ковид.
  • 7 математик

    82 5 Отговор

    До коментар #5 от "Цццц":

    Ти нали си напълно защитен, що се притесняваш ?
  • 8 факт

    41 10 Отговор
    Германците никога не са били умен народ не може да окрадеш цялата математика физика и химия от други да си я препишеш за своя и да тероризираш съседите си.
    Про ст народ от бачкатори това са немците.

    Коментиран от #23

  • 9 Смех

    57 6 Отговор
    Браво!!!! Скоро и тука така... бой нийната майкя на тия фашисти. Фашисти се отсраняват само по този начин...

    Коментиран от #10

  • 10 Цедка

    18 15 Отговор

    До коментар #9 от "Смех":

    И комунисти!!! 🤣🤣🤣🤣

    Коментиран от #24

  • 11 нормално

    88 3 Отговор
    Срещу агресивната пропаганда-агресивен отговор. 2-рият закон на Нютон гласи "На всяко дерйствие,съответства равно по големина и обратно по посока противодействие"
  • 12 Матей

    59 3 Отговор
    А какво да правят,да блеят като овце ли,сигурно добре осъзнават ,че ако продължават да дремят,ще ги докарат до насилствено ваксане,а който все пак се отърве,ще го уморят от глад.Германия е ядрото на ЕС,населението трябва да бъде пречупено,да бъде вкарано в масова придобита ковид-имунна недостатъчност чрез безполезните ваксинации,които на всичкото отгоре предотвратяват придобиване на вечен естествен имунитет.Така че,който устои на натиска,има шанс да си запази здравето,а останалите ентусиазирани ваксъри вечно ще са болнави и податливи на нови щамове ковид.

    Коментиран от #16

  • 13 Цедка

    8 47 Отговор
    Антиваксъри, вегани, антипушачи и трезвеници и всеки крайни грий и прочие са най-агресивната пасмина! Най-нетолерантните и ограничени и самовлюбени хора!

    Коментиран от #18, #26

  • 14 😷😷😷

    46 2 Отговор
    Той ония измисленяк "матрматика" затова ли запя друга песен, а другия Ауспуха лаборантчето и той нещо се покри ?? Ама те в Германия, а и не само там, какво очакват !?!? Ще мачкат хората, ще ги принуждават да си вкарват в телата неясни субстанции без видим ефект и си мислят, че Третия Закон на Нютон е отменен, не съществува !? Доста наивно от тяхна страна??
  • 15 Кики

    50 4 Отговор
    Това масово отровителство с ваксини ще доведе до убийства на лекари и други официални лица от пострадали с екпериментални субстанции
  • 16 Цедка

    4 34 Отговор

    До коментар #12 от "Матей":

    Тези дето протестират там нали се сещаш колко са германци, по-скоро ти си немец отколкото тези!
  • 17 ще има и още

    57 0 Отговор

    До коментар #2 от "математик":

    Нещо повече - всъщност няма никакви доказателства , че писмата и заплахите са от "антиваксъри". Но пък са прекрасен повод за манипулация и нови и нови репресии срещу "непослушните". През 1939г. Германия нахлу в Полша защото била "нападната" , Саддам "имаше" ядрени оръжия, а талибаните в Афганистан "имаха" антракс. Още примери за лъжи и манипулации , а от там за съвсем "основателните реакции на самозащита на нападнатите" няма нужда да посочвам. Изводите са ясни....
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 МДААА

    23 0 Отговор
    20 Научни проучвания доказват, че мандатите за ваксина срещу COVID-19 са безполезни за здравето, вредни за обществото
    Няма значителна разлика във вирусния товар между ваксинирани и неваксинирани, асимптоматични и симптоматични групи, когато са заразени със SARS-CoV-2 делта вариант, Acharya, 2021 г.
    2. Ваксинираните и неваксинираните индивиди имат сходен вирусен товар в общности с високо разпространение на SARS-CoV-2 делта вариант, Riemersma, 2021; Изхвърляне на инфекциозен SARS-CoV-2 въпреки ваксинацията, когато преобладава делта вариантът – Уисконсин, юли 2021 г.
    3. Сравняване на естествения имунитет към SARS-CoV-2 с имунитета, предизвикан от ваксина: повторни инфекции срещу пробивни инфекции, Gazit, 2021 г.
    4. Ефективност на ваксинацията срещу COVID-19 срещу риск от симптоматична инфекция, хоспитализация и смърт до девет месеца: шведско кохортно проучване за общо население, Nordstrom, 2021 г.
    5. Намаляване на защитата с ваксина BNT162b2 срещу инфекция със SARS-CoV-2 в Катар, Chemaitelly, 2021 г.
    6. Предаване на SARS-CoV-2 делта вариант сред ваксинираните здравни работници, Виетнам, Чао, 2021 г.
    7. Избухване на инфекции със SARS-CoV-2, включително инфекции с пробив на ваксина COVID-19, свързани с големи обществени събирания – окръг Барнстейбъл, Масачузетс, юли 2021 г., Браун, 2021 г.
    8. Огнище, причинено от SARS-CoV-2 делта вариант (B.1.617.2) в болница за вторични грижи във Финландия, май 2021 г., Хетемаки, 2021 г.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Реалист

    3 3 Отговор
    Човек, който има лидерски качества, това означава , че е роден за велики дела в живота и трябва да бъди издигнат !
    Няма значение кой е баща му !
  • 22 Рошко

    37 0 Отговор
    Тази статия я четем за втори път, ако търсите съжаление за лекарите не си правете труда, честните и достойните ги изкарват шарлатани, така че си нсчукайте пропагандата в,,,,,,,, двор. То в самат истерия около короната няма логика та прибягвате до психология да тормози те нормалните и здрави хора
  • 23 Гого

    5 18 Отговор

    До коментар #8 от "факт":

    Ама хич не са умни-създадоха и дизеловия,бензиновия и реактивните двигатели,телевизията,ракетите,подводниците..абе почти всичко-най великите филисофи,поети,музиканти,лекари пак са немци...а кажи ми къде тука се вписваш ти Ганьо,който от комплекс за малоценност ругаеш успешните народи???

    Коментиран от #29

  • 24 Рошко

    14 0 Отговор

    До коментар #10 от "Цедка":

    Те са вече едно откак има ковид, ама тез евреи и илюминати надми аха всички
  • 25 Историк

    19 0 Отговор
    Правилно! Абсолютно същото като екстремизма на евреите спрямо германците през 30-те години на миналия век!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Цедка

    0 9 Отговор

    До коментар #26 от "Кики":

    Хаха, да добре, ама първо ще изчакам да те видя ти как се гърчиш!
  • 28 Hoho Boho

    12 2 Отговор
    Лекарите не са виновни, че има луди, които се ваксинират..

    Коментиран от #30

  • 29 фактъ

    12 3 Отговор

    До коментар #23 от "Гого":

    Много хубави неща си изброил само дето нито едно от тях не е създадено от немци

    Коментиран от #42

  • 30 киро

    31 0 Отговор

    До коментар #28 от "Hoho Boho":

    Един истински лекар ,положил Хипократовата клетва,не би слагал незнайни ваксини!

    Коментиран от #36, #45

  • 31 Античипист

    17 0 Отговор
    А как се е процедирало с масовите убийци до сега? Естествено, пак опитват с "не знаех", но този път няма да мине!
  • 32 Напомням

    17 0 Отговор
    Все още очакваме некой да каже как така нито един известен политик, не умря от ковид, на народа мре кат мухи?
    Новите политици ще се скрият още по дълбоко.
  • 33 Човек

    8 0 Отговор
    България кога ще се оправи и всички да живеем много добре ?
  • 34 Конаре

    10 0 Отговор
    Първо продажните политици и журналя.
  • 35 GpiA

    2 16 Отговор
    Чудя се ,колко от хората страдащи от тази психична аномалия "антиваксърство" са останали живи и здрави за да се "вихрят" в настоящето,благодарение на ваксината срещу полиомиелит например(тя също е противовирусна),която са получили в миналото?
  • 36 GpiA

    1 6 Отговор

    До коментар #30 от "киро":

    Колко "знайни" неща употребявате ежедневно?Може би само неща,които само Вие сте създали?
  • 37 Реалист

    4 0 Отговор
    Човек, който други хора са го разгадали погрешно, а не правилно, това не означава, че той е болен / луд !
  • 38 Механик

    11 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: „Говори се, например, за „съмнителни сили, които контролирали германското правителство“
    А здрасти! Ами както как да си обясним факта, че напълниха Германия с ненужни камилари, дето не само не искат да работят, ами и поставят условия? Превърнаха Германия от водеща страна в бунище.
    Значи, ако някой по цял ден ме плаши с чували за трупове е грижа за моето здраве, а когато пропагандира убождани с вливане на незнайно какво и с каква цел е антиваксърство?
    Нищо чудно да сте стигне и до изправяне най-напред пред трибунал и после пред стената, за хората, които съзнателно са потъпкали лекрската си клетва. За ония, които им плащат, то там е ясно- газовата камера!
  • 39 Антиджендар

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "Цццц":

    Така ще те " надрусам" тебе та ще помниш до като си жив . Естествено ако оцелееш
  • 40 Сун Дзъ

    1 0 Отговор
    Щом новината е от дойче веле се съмнявам в достоверността й.
  • 41 фдехтрбжъйж

    2 0 Отговор
    Рботата на лекарите е да лекуват хората а не да им дават съвети кой как да живее, какво да яде, пие и колко да спи. Да си гледат работата за да не им се ее.е мам..та
  • 42 Гого

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "фактъ":

    Ото-четиритактовия бензинов двигател ,Дизел-дизеловия двигател ,Месершмит262 първия реактивен самолет разработен от конструкторското бюро към Третия Райх и Рентген,и Фон Браун и още мога до утре да изброявам...Виж последната им разработка HO 229 В Гугъл я има,тези последните през 1945 направиха самолет адекватен и сега
  • 43 ПЕНКО

    1 1 Отговор
    ВЕЛИКИЯТ ПРЕЗИДЕНТ НА ФИЛИПИНИТЕ ---ПСУВАШЕ ПРЕЗИТО НА САЩ И ПРИЛАГА : " ДО СТЕНАТА И РАЗСТРЕЛ " -ЗА НАРКОТРАФИКАНТИ И ПЛАСЬОРИ !!!!!!!!!!!!!!
  • 44 Грульо

    1 0 Отговор
    Точно това искат организаторите на ковит геноцида - намаляване на популацията по всички направления.
  • 45 Hoho Boho

    4 0 Отговор

    До коментар #30 от "киро":

    Прав си!
    Хипократовата клетва започва с :
    „На първо място не причинявай вреда“
  • 46 Йоан

    1 0 Отговор
    В ход е очерняне (демонизиране) на онези, които не желят да приемат белега на звяра.за да се сбъдне писаното от Йоан- че ще бъдат убивани християните, както в първите векове след Христа.
  • 47 ле ле

    0 0 Отговор
    егати изроди..искат задължителта ваксинация...Хитлер дали би одобрил такива стъпки..
  • 48 фурми 2020

    1 0 Отговор
    германски прелести..те не могат без насилие..примерно милите доктори искат задължителна ваксинация и разбира се мислят за народа, пита се в задачата акотака са сигурни ..ЗАЩО трябва да се подписват всички ваксинираните така нареченото информираното съгласие..ако примерно случайно стана инвалид или умра..НИКОЙ няма да понесе отгворност..защото това странични и нищтожни цифри..1 на милион..голяма работа..
Новини по държави: