Отидете към основна версия

2 050 7

Преяждането с паста може да отключи автоимунни заболявания

  • паста-
  • макарони-
  • автоимунни заболявания-
  • здраве-
  • преяждане-
  • натрупване в организма-
  • хранителни вещества-
  • синдром на раздразненото черво-
  • глутен

Разнообразието от хранителни вещества е основното правило за здравословно хранене

Снимка: shutterstock

Автоимунните заболявания са заболявания на имунната система. Ако имате автоимунно заболяване, то някъде из имунната ви система е настъпил хаос и тя е започнала да атакува вас самите. Известни са около 100 различни автоимунни заболявания, които атакуват една или друга част на вашето тяло, ако/когато бъдат отключени.

Смята се, че има четири ключови фактора, които предизвикват тревожното нарастване на автоимунните заболявания - глутен, токсини, стрес и пропускливи черва.

Глутенът е неизменна част от нашата диета. Често се среща и в храни, които съдържат и други ввещества, отключващи подобни заболявания, като захарта.

20% от всички тестени изделия съдържат глутен, който, ако се консумира в големи количества и ежедневно може да доведе до синдром на раздразненото черво, автоимунни заболявания и кожни проблеми, казва диетологът Анастасия Гаврикова, цитирана от Darik News.

Разнообразието от хранителни вещества е основното правило при съставянето на здравословен хранителен режим, казва тя.

"Ако сте почитатели на пастата и ядете макаронени изделия всеки ден, няма да получите хранителните вещества, които се съдържат в други зърнени култури: в елдата, в кафявия ориз, в киноата. Така че, ако обичате тестени изделия убедете се, че нямате стомашно-чревни проблеми, автоимунни заболявания. Важно е да следите как изглежда кожата ви и дали сте с наднормено тегло”, съветва диетологът.

Тя добави, че можете да изберете безглутенова паста: това са оризови спагети, паста от нахут и царевична паста.

"Уверете се, че на опаковката пише "без ГМО", предупреди Гаврикова.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.

Свързани новини