Отидете към основна версия

5 782 4

5 причини да ядем по 1 картоф на ден

  • картофи-
  • полезно-
  • диета-
  • здравословно хранене-
  • зеленчуци

Картофите са едни от най-хранителните и популярни зеленчуци

Снимка: Shutterstock

Има доста основателни причини да включите картофите в здравословната си диета. Това са петте най-добри от тях, публикувани в изданието self.com, цитирано от actualno.com:

1. Имат високо съдържание на калий

Калият е електролит, който е важен за поддържането на баланса на водата и течностите в клетките. Той също така играе важна роля във функцията на нервната система и контрахирането на всички мускули в тялото, включително и на сърцето. Въпреки че бананите отдавна са приети като златен стандарт за набавянето на калий, картофите са първенци в това отношение. Един печен с кората картоф, със средна големина, съдържа около 700 mg калий.

2. Те са добър източник на витамин С

С консумацията на един среден картоф може да си набавите 45% от необходимата дневна доза витамин С. Този витамин е от съществено значение за поддържането на имунната система. Набавянето му в адекватни количества, може да помогне за намаляване нивата на стрес, стопирайки секрецията на хормоните, свързани с него.

3. Съдържат фибри

Фибрите са изключително важни за отслабването, здравето на сърцето и доброто храносмилане. Консумацията на 1 картоф с кората е чудесен начин да си набавите големи количества от тях в диетата си. За да увеличите приетата доза от консумирайте картофа с броколи.

4. Евтини са през цялата година

Често най-евтината храна се приема за най-нездравословна. Обратно на това схващане, преработените храни често се оказват по-скъпи от пресните. Например, пакетче чипс струва повече, отколкото картофите, използвани за неговото приготвяне.

5. Не съдържат мазнини и натрий и са с ниско съдържание на захар

Противно на общоприетото схващане, картофите не са вредна храна. Един среден картоф съдържа само един грам захар. Освен това картофите не съдържат мазнини, холестерол или натрий. Просто ние самите правим консумацията им нездравословна, тъй като ги пържим и добавяме към тях нездравословни мазнини и сол.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 22 гласа.

Свързани новини