25 Декември, 2021 16:55 5 710 4

5 причини да ядем по 1 картоф на ден

  • картофи-
  • полезно-
  • диета-
  • здравословно хранене-
  • зеленчуци

Картофите са едни от най-хранителните и популярни зеленчуци

5 причини да ядем по 1 картоф на ден - 1
Снимка: Shutterstock

Има доста основателни причини да включите картофите в здравословната си диета. Това са петте най-добри от тях, публикувани в изданието self.com, цитирано от actualno.com:

1. Имат високо съдържание на калий

Калият е електролит, който е важен за поддържането на баланса на водата и течностите в клетките. Той също така играе важна роля във функцията на нервната система и контрахирането на всички мускули в тялото, включително и на сърцето. Въпреки че бананите отдавна са приети като златен стандарт за набавянето на калий, картофите са първенци в това отношение. Един печен с кората картоф, със средна големина, съдържа около 700 mg калий.

2. Те са добър източник на витамин С

С консумацията на един среден картоф може да си набавите 45% от необходимата дневна доза витамин С. Този витамин е от съществено значение за поддържането на имунната система. Набавянето му в адекватни количества, може да помогне за намаляване нивата на стрес, стопирайки секрецията на хормоните, свързани с него.

3. Съдържат фибри

Фибрите са изключително важни за отслабването, здравето на сърцето и доброто храносмилане. Консумацията на 1 картоф с кората е чудесен начин да си набавите големи количества от тях в диетата си. За да увеличите приетата доза от консумирайте картофа с броколи.

4. Евтини са през цялата година

Често най-евтината храна се приема за най-нездравословна. Обратно на това схващане, преработените храни често се оказват по-скъпи от пресните. Например, пакетче чипс струва повече, отколкото картофите, използвани за неговото приготвяне.

5. Не съдържат мазнини и натрий и са с ниско съдържание на захар

Противно на общоприетото схващане, картофите не са вредна храна. Един среден картоф съдържа само един грам захар. Освен това картофите не съдържат мазнини, холестерол или натрий. Просто ние самите правим консумацията им нездравословна, тъй като ги пържим и добавяме към тях нездравословни мазнини и сол.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ценител

    12 0 Отговор
    а по два... може ли? за един приятел питам.
  • 2 Уффффффф

    4 4 Отговор
    По едно от това по едно от това и накрая 100 кила! Събинче как успяваш да не напълнееш направо шапка ти свалям! Аз да ви слушам съветите почнах от 78 и вече съм 96 за 3 години!
  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 0 Отговор
    БЛАГОДАРЯ полезна статия
  • 4 статия менте

    6 0 Отговор
    Витамин С след термична обработка се унищожава. А суров картоф не се яде. А и повечето картофи вече са ГМО.