Отидете към основна версия

16 080 4

Чаша от тази напитка връща комфорта на корема

  • чай-
  • лук-
  • чай от лук-
  • корем-
  • комфорт-
  • здраве-
  • народна медицина

Може да се пие и профилактично

Снимка: shutterstock

Лученият чай е отлично средство срещу подуване на корема. И най-важното - тази напитка се приготвя изключително лесно. Нуждаете се само от две съставки - черен чай и една глава лук.

Една чаша от тази напитка ще бъде достатъчна, за да се отървете от всички неприятни усещания и дискомфорт в корема.

Запарете 200 мл. черен чай. След това обелете лука и го срежете на кръст, но не напълно, за да не се разпадне. Поставете го в чая и оставете за 10-15 минути.

Освен това чаят с лук е отлично средство за нормализиране на храносмилателния тракт. Може да се пие и профилактично.

Проблемите с корема могат да бъдат облекчени и с други народни средства. Едно от тях е отварата от копър. За да си я приготвите, залейте 40 гр. семена от копър с 500 мл. вряла вода. Оставете да престои 1 час. Пийте по 80 мл. от тази вода три пъти на ден преди хранене.

Ако не разполагате със семена, може да използвате и пресен копър. Залейте 1 супена лъжица от нарязаната подправка с чаша вряла вода. Оставете да престои 1 час и след това прецедете. Приемайте отварата в същата доза.

Лайката и ментата също могат да помогнат за облекчаване на дискомфорта в корема. Например, след хранене може да дъвчете по няколко листа мента за 2-3 минути. Растението не само облекчава спазмите, но и освежава дъха.

Ако не харесвате наситения вкус на ментата, може да я използвате, за да си направите чай. За целта залейте 5-7 листа с 200 мл. вряла вода. След 5-10 минути добавете 1 супена лъжица пчелен мед.

Най-добре е да пиете напитката преди лягане. Така ще заспите много по-бързо и ще се радвате на здрав сън.

Топлият чай от лайка половин час преди закуска пък ще помогне да подобрите работата на храносмилателния тракт. Може да усилите ефекта, като добавите и други билки.

Смесете суха мента и лайка в равни пропорции, сложете билките в тенджера и залейте с 250 мл. вода. Изчакайте да заври, свалете от котлона и оставете за 4 часа. След това прецедете и пийте по две супени лъжите три пъти дневно, след хранене.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 39 гласа.

Свързани новини