Отидете към основна версия

1 843 19

Великобритания очаква съвсем скоро да стане ясен ефектът от Омикрон върху здравеопазването

  • великобритания-
  • коронавирус-
  • омикрон-
  • ваксина

В Шотландия, Уелс и Северна Ирландия вече бяха въведени допълнителни ограничения

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Ръководителят на британското национално здравеопазване Крис Хопсън заяви, че следващите дни са изключително важни, за да се разбере какъв е ефектът от варианта oмикрон върху службата. В Англия бе регистриран рекорд от 162 572 заразени с Covid-19 за последното денонощие.

Данни за заразяванията от събота има само от Англия. Тези от Шотландия, Уелс и Северна Ирландия ще бъдат публикувани след края на уикенда. При високата бройка в Англия обаче се предполага, че рекордът е надминат и за цялото Обединено кралство. Жертвите в тази част на страната в събота са 154.

Крис Хопсън заяви, че броят на хоспитализираните се увеличава в цялата страна, но все още не е ясно какво ще се случи по-късно. Той написа в туитър, че националното здравеопазване работи неуморно, но е изложено на по-голям натиск от по-различен характер, отколкото през миналия януари, защото се провеждат повече планирани лечения, големи ресурси се заделят за програмата за бустерни ваксини и има много отсъстващ персонал. Хопсън допълни, че сега няма толкова болни възрастни хора, както при предишните пикове на пандемията, и положението в интензивните отделения не е критично до такава степен. Има обаче опасения, че това може скоро да се помени в резултат на големите събирания в новогодишната нощ.

Англия в момента е с ограничения от така наречения "План Б" на правителството, който включва задължително носене на маски на повечето закрити обществени места, ковид паспорти за нощните клубове и други големи събития и работа от вкъщи, където това е възможно. Предстои обаче преразглеждане на мерките на 4 януари с опция за затягането им.

В Шотландия, Уелс и Северна Ирландия бяха въведени допълнителни ограничения.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 7 гласа.

Свързани новини