Отидете към основна версия

1 413 11

Проф. Георги Михайлов: Здравеопазването ни изостава сериозно

  • проф. георги михайлов-
  • здравеопазване-
  • зелен сертификат

По думите на депутата в здравната система ще има успех, ако нивото на здравеопазване е едно и също във всички сфери

Снимка: БГНЕС

Здравната система по принуда е много по-подготвена, но трябва да се сподели, че ако ние не направим необходимите промени в коалиционното споразумение в здравната система, каквито усилия да се полагат, няма да се получат необходимите успехи, резултати и нивото на смъртността не само от коронавирус, е повишено. Това каза депутатът от БСП и зам.-председател на Комисията по здравеопазване в Народното събрание проф. Георги Михайлов пред БНТ.

По думите на депутата в здравната система ще има успех, ако нивото на здравеопазване е едно и също във всички сфери. Шест закона управляват здравеопазването и в два от тях има подготвящи се законопроекти. Трябва да бъде направена внимателна оценка на здравеопазването, на дейностите, труда и оценка на здравната карта, настоя проф. Георги Михайлов.

Той добави, че здравеопазването изостава като цифра отделена от бюджета в сравнение с повечето страни в ЕС. Здравеопазването изостава сериозно в Европа, изтъкна проф. Михайлов и допълни, че ще се търси решение на проблемите с оптимизиране на здравната система.

По отношение на приемането на зеления сертификат за влизане в Народното събрание, проф. Михайлов уточни, че дебатът за зеления сертификат беше необосновано дълъг, но въпросът има четири страни – правна, медицинска, морална и политическа страна. Най-важната страна на зеления сертификат са медицинската и моралната страна – коалиционните партньори поискали да бъдат поставени на една плоскост с всички други граждани, обясни проф. Георги Михайлов.

Той отбеляза, че ваксинационните мерки се отменят периодично в Европа и света като падне нивото на заболеваемостта. Пандемията има свои много сериозни закони, както всяка една пандемия и вирусна инфекция, която наподобява вирусната инфекция и тя постепенно влиза в руслото на респираторната инфекция. Основният начин за борба с такъв тип пандемии са ваксинациите и противоепидемичните мерки, акцентира проф. Георги Михайлов.

Според него не бива да се създава напрежение за това, което казват много специалисти в областта на здравеопазването, че ако не престанем да се замерваме всяка сутрин с лоши данни, цифри и опасности, всичко това по някакъв начин да се намалим тонуса на напрежението, настоя проф. Георги Михайлов.

Във връзка с избора на нов председател на БСП, проф. Михайлов обясни, че оставката на лидера на БСП е регистрирана за конгреса и на 22 януари ще се реши кой да води временно социалистите. Българските граждани не се интересуват от проблемите на партиите, каза още той.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.

Свързани новини