11 Януари, 2022 09:48 1 402 11

Проф. Георги Михайлов: Здравеопазването ни изостава сериозно

  • проф. георги михайлов-
  • здравеопазване-
  • зелен сертификат

По думите на депутата в здравната система ще има успех, ако нивото на здравеопазване е едно и също във всички сфери

Проф. Георги Михайлов: Здравеопазването ни изостава сериозно  - 1
Снимка: БГНЕС

Здравната система по принуда е много по-подготвена, но трябва да се сподели, че ако ние не направим необходимите промени в коалиционното споразумение в здравната система, каквито усилия да се полагат, няма да се получат необходимите успехи, резултати и нивото на смъртността не само от коронавирус, е повишено. Това каза депутатът от БСП и зам.-председател на Комисията по здравеопазване в Народното събрание проф. Георги Михайлов пред БНТ.

По думите на депутата в здравната система ще има успех, ако нивото на здравеопазване е едно и също във всички сфери. Шест закона управляват здравеопазването и в два от тях има подготвящи се законопроекти. Трябва да бъде направена внимателна оценка на здравеопазването, на дейностите, труда и оценка на здравната карта, настоя проф. Георги Михайлов.

Той добави, че здравеопазването изостава като цифра отделена от бюджета в сравнение с повечето страни в ЕС. Здравеопазването изостава сериозно в Европа, изтъкна проф. Михайлов и допълни, че ще се търси решение на проблемите с оптимизиране на здравната система.

По отношение на приемането на зеления сертификат за влизане в Народното събрание, проф. Михайлов уточни, че дебатът за зеления сертификат беше необосновано дълъг, но въпросът има четири страни – правна, медицинска, морална и политическа страна. Най-важната страна на зеления сертификат са медицинската и моралната страна – коалиционните партньори поискали да бъдат поставени на една плоскост с всички други граждани, обясни проф. Георги Михайлов.

Той отбеляза, че ваксинационните мерки се отменят периодично в Европа и света като падне нивото на заболеваемостта. Пандемията има свои много сериозни закони, както всяка една пандемия и вирусна инфекция, която наподобява вирусната инфекция и тя постепенно влиза в руслото на респираторната инфекция. Основният начин за борба с такъв тип пандемии са ваксинациите и противоепидемичните мерки, акцентира проф. Георги Михайлов.

Според него не бива да се създава напрежение за това, което казват много специалисти в областта на здравеопазването, че ако не престанем да се замерваме всяка сутрин с лоши данни, цифри и опасности, всичко това по някакъв начин да се намалим тонуса на напрежението, настоя проф. Георги Михайлов.

Във връзка с избора на нов председател на БСП, проф. Михайлов обясни, че оставката на лидера на БСП е регистрирана за конгреса и на 22 януари ще се реши кой да води временно социалистите. Българските граждани не се интересуват от проблемите на партиите, каза още той.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    16 2 Отговор
    Всички лекарски грешки се пишат Ковид.Мафия в бели престилки.
  • 2 Роки

    13 1 Отговор
    Българските политици и съдружните им олигарси откраднаха милиарди евро народна пара и 30 години не построиха национална детска болница....ПОЗОР!
  • 3 Пич

    12 4 Отговор
    Ах как правилно грачите по студиата...!!! И после , на бегом отивате да крадете ! Търгаши сте вие , не лекари !
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 питам

    5 2 Отговор
    Шведите защо не плащат никакви осигуровки, а болниците са пълни !!
  • 6 Перо

    9 0 Отговор
    Самата структура и административна система в здравеопазването е абсолютно сбъркана,още от времето на Драгалевския лаборант,който направи здравните заведения търговски дружества,но с държавно финансиране на частни болници и една държавна здравна каса,вместо повече
    здравни планове!

    Коментиран от #11

  • 7 Пипи Чорапчето

    9 0 Отговор
    Доста неща бяха изписани в коалиционното ви споразумение, касаещи именно здравната система и кусурите ѝ!
    От тях до сега нищо не е започнато.
    А дет се вика, за да се случи нещо, трябва, освен воля и желание, най-вече действие!;)
    Айде - действайте вместо само да каканижете по радиа и студия!
    От здравната министърка не знам какво очаквате, но тя е прегърнала яко идеята за ваксиниране и другото явно не ѝ е приоритет!
  • 8 Не изостава професоре

    7 0 Отговор
    Никакво го няма . Болен който чуе че трябва да влезе в болница изпада в стрес . Първо на какви лекари ще попадне и второ колко ще го обръснат на сухо
  • 9 Изостава?

    4 0 Отговор
    Май съвсем го няма!
  • 10 Изостава?

    4 0 Отговор
    Май съвсем го няма!
  • 11 Сегашния

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Перо":

    мЕнистър Стойчо Кацаров и Илко Семерджиев сътвориха този франкенщайн със здравеопазването, по времето на Костов. Сега вместо да търкат затворническия нар доживот, тоя го направиха отново мЕнистър, да доубие останалите българи.