Черният дроб е "мълчалив" орган, при който обикновено не се проявяват симптоми в ранните стадии, ако има проблем с него.
Мазните храни, излишните рафинирани въглехидрати, прекомерната консумация на фруктоза са потенциални „убийци“ на този най-важен орган.
Според диетолога Кортни Д'Анджело обаче има една напитка, която може да помогне в това да се предотврати унищожението на черния дроб.
Става въпрос за натуралното, висококачествено кафе. Пиенето на кафе, както отбелязва специалистът, по някакъв начин намалява риска от развитие на цироза и мастна хепатоза.
„Кафето може да намали количеството мазнини, съхранявани в черния дроб и да увеличи количеството на защитните антиоксиданти. Това помага да се предотврати увреждането на клетките“, каза диетологът.
В допълнение, кафето може да предотврати образуването на цикатрикси (белези) на чернодробната тъкан, което може да намали риска от цироза.
Д'Анджело подчертава, че говорим за черно натурално кафе без никакви добавки и подсладители.
Пиенето на 3-4 чаши кафе на ден намалява риска от развитие на хронично чернодробно заболяване с 20%. Това е документирано чрез проучване, което е разгледало отделно разтворимо кафе, смляно кафе и кафе без кофеин, пише сайтът zdrave.to