Отидете към основна версия

178 876 52

Заради популярен продукт умират хиляди хора

  • храна-
  • вредна храна-
  • хранителни продукти-
  • захар-
  • болести-
  • заболявания

Ето защо добавената захар в хранителните продукти е толкова опасна и дори смъртоносна

Снимка: Shutterstock

В днешно време в супермаркетите има всичко. Буквално на една ръка разстояние се намират всевъзможни храни и продукти, с които можем безпроблемно да се сдобием.

Но дали това разнообразие всъщност е полезно за нас. Добре знаем, че не всичко, което се продава е качествено или безопасно. В стремежа си да достигнат до печалба и производители, и търговци твърде често пренебрегват качеството, пише zdrave.to.

Освен това има и продукти, чийто ефект върху организма учените тепърва откриват.

Така например отдавна се говори, че захарта е вредна. Учените са установили, че тя е най-опасният продукт за нашето тяло. Нека видим обаче защо това е така и защо трябва да бъде ограничена консумацията ѝ.

Какво е захарта?

Захарите са въглехидрати с ниско молекулно тегло, органични вещества, които имат подобна структура. Познаваме много видове захари – глюкоза, фруктоза, галактоза и др. В малки дози в повечето храни присъстват различни захари. Има и нискомолекулни захари – въглехидрати. Те включват нишесте, диетични фибри.

Добавената захар, например, лъжица захар в чая, бързо навлиза в кръвния поток, докато захарта от плодове и зеленчуците се различава по това, че към нея се добавят витамини, микроелементи и фибри - и навлиза в тялото постепенно.

Защо захарта е опасна?

Не забравяйте, че захарта е продукт, създаден от човека, а не от природата.

„Това е продукт, създаден от човека. Това е прах, химическата формула е фруктоза плюс глюкоза.

Никоя друга храна на земята не е причинила толкова смъртни случаи и е довела до толкова много патологии, колкото захарта.

Става дума не само за диабет, но и атеросклероза, инсулт, инфаркт. Има такова нещо като гликиране - разтварянето на протеини със захар, глюкоза“, казва Алексей Ковалков, доктор на медицинските науки.

Трябва да се отбележи, че ако консумираме захар в излишък, тялото ни просто не е в състояние да усвои такова количество въглехидрати. Това води до затлъстяване, диабет, инсулт, инфаркт.

75% от храните в супермаркетите съдържат добавена захар

При честа употреба на захар възникват процеси, които намаляват нивото на хиалуроновата киселина, която е отговорна за поддържането на нивото на влажност на кожата. Което нанася голяма вреда.

Кожата става суха, дехидратирана и изглежда безжизнена. Могат да се появят и тъмни кръгове под очите, подпухналост и разширени пори.

Лекарите казват, че ако се откажете от захарта за две седмици, кожата ви ще започне да блести.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 345 гласа.

Свързани новини