Манията по здравословното хранене се разпространява все повече. Различни търговци се надпреварват в предлагането на стоките си - коя от коя по-полезни. Наистина експертите смятат, че правилната диета може да спаси много хора от опасни заболявания.
Как обаче да сме сигурни, че храните, които консумираме, наистина са добри и подходящи за нас?
Джоузи Портър, диетолог в Gut Health Clinic, предупреди, че дори и някои здравословни диетични храни могат да причинят рак, пише zdrave.to.
Той подчерта, че това се отнася за някои ферментирали храни и напитки. Сред тях са например, тофу, сирене и вино. Обикновено ферментиралите храни се смятат за здравословни и се препоръчват за диети.
Въпреки това, някои от съставките, използвани в процеса на ферментация, са опасни. Те могат да причинят рак на стомаха.
„Солта или някои химикали, открити в пасти от тофу и соя, които се увеличават в резултат на ферментация, могат да играят важна роля в развитието на рак на стомаха“, казва диетоложката.
Само 20 грама зеленчуци, консервирани в сол дневно, са достатъчни, за да увеличат риска от развитие на рак на стомаха с 9%. Опасно е и съединението етил карбамат, което е страничен продукт от процеса на ферментация.