Last news in Fakti

28 Март, 2022 13:55 10 793 9

"Полезните" храни, които водят до рак

  • здравословно хранене-
  • полезни храни-
  • ферментирали храни-
  • соя-
  • рак

Ферментиралите храни, които се препоръчват за здравословно хранене, могат да причинят рак на стомаха

"Полезните" храни, които водят до рак - 1
Снимка: Shutterstock

Манията по здравословното хранене се разпространява все повече. Различни търговци се надпреварват в предлагането на стоките си - коя от коя по-полезни. Наистина експертите смятат, че правилната диета може да спаси много хора от опасни заболявания.

Как обаче да сме сигурни, че храните, които консумираме, наистина са добри и подходящи за нас?

Джоузи Портър, диетолог в Gut Health Clinic, предупреди, че дори и някои здравословни диетични храни могат да причинят рак, пише zdrave.to.

Той подчерта, че това се отнася за някои ферментирали храни и напитки. Сред тях са например, тофу, сирене и вино. Обикновено ферментиралите храни се смятат за здравословни и се препоръчват за диети.

Въпреки това, някои от съставките, използвани в процеса на ферментация, са опасни. Те могат да причинят рак на стомаха.

„Солта или някои химикали, открити в пасти от тофу и соя, които се увеличават в резултат на ферментация, могат да играят важна роля в развитието на рак на стомаха“, казва диетоложката.

Само 20 грама зеленчуци, консервирани в сол дневно, са достатъчни, за да увеличат риска от развитие на рак на стомаха с 9%. Опасно е и съединението етил карбамат, което е страничен продукт от процеса на ферментация.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Човешка ценност

    1 6 Отговор
    Човек който трябва да бъде уреден в РАЯ на живота, това всъщност е за добро!

    Коментиран от #5

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 пак глупости

    25 0 Отговор
    Цялата информация от статията може да бъде сведена от няколко думи - консервантите са вредни, а със солта не бива да се прекалява.
  • 4 00014

    26 1 Отговор
    Затова баба ми и дядо ми живяха над 80 години. Ядоха си и ферментирали храни, и мисирки за десерт. Ама едно време мисирките си бяха мисирки, а сега мисирките по човешки само глупости дърдорят.
  • 5 дааа

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "Човешка ценност":

    Малка, самотна чуррка, денонощно бисерчета рони. Психомозък, луд умора няма .....
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Грульо

    32 0 Отговор
    От всички статии по въпросите за здравословно хранене стигнах до извода, че яденето е вредно за здравето.

    Коментиран от #8, #9

  • 8 moiraine

    27 0 Отговор

    До коментар #7 от "Грульо":

    Не, колега, не само яденето. Животът е вреден за здравето.
  • 9 stan4o stan4ev

    19 4 Отговор

    До коментар #7 от "Грульо":

    Доказано е, че гладът има лечебен ефект. Затова е гладуването при исляма и постите при християните. Лакомията е вредно за здравето, но нашите политици нямат способности да го разберат. Имал Борисв високо кръвно . Как няма да има като се е наклал, като балкански шопар. За какво му са на Костов парите, като и без далавера, с честен труд може да изкараш пари за да рупаш моркови и зеле. И колкото пари да ми дават, няма да ги взема, ако за тях ще трябва да виждам образа на Пеевски в огледалото всеки път щом се погледна в него.