Отидете към основна версия

1 288 18

Парламентът иска от Сербезова мерки за борба с недостига на лекари

  • асена сербезова-
  • мерки-
  • недостиг-
  • лекари-
  • парламент

По данни на БЛС над 60% от лекарите са над 50 години, а всяка трета медицинска сестра е пенсионерка, каза в НС Джевдет Чакъров от ДПС 

В срок от три месеца министърът на здравеопазването да предостави на НС конкретни мерки с конкретни срокове за преодоляване на недостига на лекари в определени специалности, реши парламентът, съобщават от БНР.
Депутатът от ДПС Джевдет Чакъров посочи, че ситуацията е критично тежка и е необходимо бързо да се набележат мерки и да се изпълняват. Той отбеляза, че по данни на БЛС над 60% от лекарите са над 50 години, а всяка трета медицинска сестра е пенсионерка. Има свръхреализация на определени специалности и остър недостиг на други, според проучване на МУ в София. 60% от медиците, които завършват, са готови да напуснат нашата страна. 30% от тях, веднага след дипломирането си.
"Трябва да се направи пълен анализ на потребностите в системата на здравеопазването и на основата на него да се прилага дългогодишно държавно планиране".
Председателят на Здравната комисия в парламента доц. Антон Тонев посочи, че финансовият въпрос е важен, но отварянето на системата е още по-важно:
"Колкото и пари да сложим пред младите лекари, когато те влизат в една институция и получават една специализация, макар и добре платена, в която има предварително заложен ред, за това кой ще работи, кой ще се обучава, кой ще пише само епикризи, пътеки, колкото и пари да дадем на този млад лекар, той там ще издържи 6 месеца и ще иде в болница, в която някой ще му обърне внимание".
Министърът на здравеопазването Асена Сербезова отбеляза, че действително в центъра на системата трябва да бъде пациентът.
"Държавата може да създаде условия, но тя не може да създаде всички необходими условия".

Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 9 гласа.

Свързани новини