Last news in Fakti

1 Април, 2022 16:42 1 267 18

Парламентът иска от Сербезова мерки за борба с недостига на лекари

  • асена сербезова-
  • мерки-
  • недостиг-
  • лекари-
  • парламент

По данни на БЛС над 60% от лекарите са над 50 години, а всяка трета медицинска сестра е пенсионерка, каза в НС Джевдет Чакъров от ДПС 

Парламентът иска от Сербезова мерки за борба с недостига на лекари  - 1

В срок от три месеца министърът на здравеопазването да предостави на НС конкретни мерки с конкретни срокове за преодоляване на недостига на лекари в определени специалности, реши парламентът, съобщават от БНР.
Депутатът от ДПС Джевдет Чакъров посочи, че ситуацията е критично тежка и е необходимо бързо да се набележат мерки и да се изпълняват. Той отбеляза, че по данни на БЛС над 60% от лекарите са над 50 години, а всяка трета медицинска сестра е пенсионерка. Има свръхреализация на определени специалности и остър недостиг на други, според проучване на МУ в София. 60% от медиците, които завършват, са готови да напуснат нашата страна. 30% от тях, веднага след дипломирането си.
"Трябва да се направи пълен анализ на потребностите в системата на здравеопазването и на основата на него да се прилага дългогодишно държавно планиране".
Председателят на Здравната комисия в парламента доц. Антон Тонев посочи, че финансовият въпрос е важен, но отварянето на системата е още по-важно:
"Колкото и пари да сложим пред младите лекари, когато те влизат в една институция и получават една специализация, макар и добре платена, в която има предварително заложен ред, за това кой ще работи, кой ще се обучава, кой ще пише само епикризи, пътеки, колкото и пари да дадем на този млад лекар, той там ще издържи 6 месеца и ще иде в болница, в която някой ще му обърне внимание".
Министърът на здравеопазването Асена Сербезова отбеляза, че действително в центъра на системата трябва да бъде пациентът.
"Държавата може да създаде условия, но тя не може да създаде всички необходими условия".


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    14 3 Отговор
    Жена с четири брака министър.......

    Коментиран от #8

  • 3 Върнете ГЕРБ на власт

    4 6 Отговор
    Ако днес липсват лекари герб има решението веднага, обаче тогава България ще остане без ветеринари! Нямало сестри, герб има решението, обаче ще останем без санитарки, но поне на първо време, ще скалъпят положението!
  • 4 българина

    9 3 Отговор
    учи държавна поръчка, после 5 г работи тук, толкоз! просто е, като не бай бай, без възможност за плащане на 5 г ако ще! брутални кризи се решават брутално
  • 5 Петко

    13 1 Отговор
    Лекари има досттьчно! Само дето не могат да работят, защото болниците са завладени от подкрепяни от политици "авторитети" които , крадат и изяждат "мазчицата" на здравната система! Сьмнявам се , че и Сербезова е част лт тази система!
  • 6 Борбата класически

    5 0 Отговор
    или свободен стил ще е?
  • 7 Гюлчен Сербезова

    9 0 Отговор
    За какви " мерки" дрънкате бе тикви?? Тръгвам на четвъртото си сватбено пътешествие!! Ще докарам доктори от Украйна, Сомалия и Бурунди!! Ясно??
  • 8 Дедо Поп

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️":

    Ха ха ха!! Хи хи хи!!
  • 9 Д-р Хаус

    12 2 Отговор
    Само дебилите не схванаха,че ако няма достойно заплащане на РЕДОВИТЕ лекари от държавните болници,съизмеримо с това на колегите им на Запад, лекари, медсестри и санитари НЯМА ДА ИМА!!!

    Коментиран от #11

  • 10 Крастата

    7 1 Отговор
    Сърбежът е голяма работа.
  • 11 Лекар от държавна болница

    6 0 Отговор

    До коментар #9 от "Д-р Хаус":

    Според Гюлчен Сербезова " центърът" на вниманието трябва да е пациентът??!! А при тия мизерни заплати, вниманието не е в центъра,а в периферията! Само че тая неграмотна аптекарка не може да схване и ръси тъпизми!!
  • 12 ВЕЧНАТА НЕВЕСТА

    4 0 Отговор
    СЕ ОКАЗА НАЙ ГОЛЯММОТО МЕНТЕ И КРАДЛА.
  • 13 БСП АКТИВИСТИ

    5 0 Отговор
    КУРИ КЪДЕ Е Е БЕЗПЛАТНАТА МЕДИЦИНА.
  • 14 Тракиец 🇩🇪

    2 4 Отговор
    От Украйна можем са си наемем лекари. Там има доста добри кадри
  • 15 Тракиец 🇩🇪

    3 3 Отговор
    Извинявам се ама някой Да е видял в живота си беден лекар ? Едно ДжиПи в малко градче до 6 хиляди души печата средно на месец около 8 000 - 10 000 лв . Един зъболекар днес средно ти прави 500 лв чисто и никъде не ги декларира . Я ми кажете колко от вас като са плащали на посещение при лекар или зъболекар по 100-300-400 лв колко от вас са получили дори една касова бележка ? Никой .. 0 .. айде няма нужда все най големите печалбари дс реват най много

    Коментиран от #18

  • 16 М.м.м

    2 2 Отговор
    Плачат пак за пари, а като отидеш на лекар нищо не получаваш.Свършили направленията .И какво ,намаме достъп до здравна помощ. За едно чистене на зъбен камък за 30 минути зъболекара ми взе 90 лева или 1/3 от пенсията ми. При специалист в медицинска академия , все едно плащаш на частник и нулево внимание само те пращат да правиш за скъпи ненужни изследвания.
    Като няма лекари и сестри да вземат филипинци индийце.Те са добри , учат по западни системи .
  • 17 Непознат

    1 0 Отговор
    Защо през комунизма нямахме право да напускаме България???????????????
    Какво ми хленчите сега???
    Ще стане и по -зле
    Споко
    4-ти на световно по футбол няма да видите повече,а един от героите, който стана голаджия на това световно каза, че България нищо,не му е дала
    С такива умни бълари България я чака глад и мизерия, защото сме неблагодарна сган
  • 18 Не се правете на умрели лисици

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Тракиец 🇩🇪":

    Прав си докторята удариха митничарите в земята! Ма Рашков дремеее!