Учени от Харвард обявиха орехите за най-полезния продукт за сърцето. Дълго време се смяташе, че орехите са една от най-добрите храни за поддържане на мозъчната функция. Изследователи от Харвард откриха, че това не е напълно вярно. Според тях тези ядки са много по-полезни за сърцето, пише БГНЕС.
За разлика от другите ядки, орехите подобряват липидния профил и намаляват риска от сърдечни заболявания, пише испанския вестник „La Vanguardia”. Полезните свойства на този продукт се дължат на специфичния му хранителен състав, обясни Марта Фере, доктор на медицинските науки от Харвардската школа по обществено здраве.
Установено е, че орехите имат значително по-високо съдържание на фитохимикали и здравословни мононенаситени мазнини. Те са особено богати с основните Омега-3 мастни киселини, които човешкото тяло не може да произвежда самостоятелно. Експертът добави, че орехите са богати на витамини, минерали и фибри, както и имат силни антиоксидантни свойства, нормализират нивата на холестерола и имат противовъзпалително действие.
Марта Фере е стигнала до тези изводи заедно с испанските си колеги, обобщавайки резултатите от дългосрочно проучване, стартирало през 2013 година, в което са били поканени да участват над 7000 доброволци на възраст от 55 до 90 години. Учените са открили, че само три порции орехи седмично (една порция - 28 г) намаляват риска от смърт от различни причини с 45%. А смъртността от сърдечно-съдови заболявания е намаляла с 55%.
Отидете към основна версия
11 Април, 2022 16:57 5 433 5
Най-полезната храна за сърцето е...
Орехите са по-полезни за сърцето, отколкото за мозъка
Снимка: Shutterstock
Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 23 гласа.