Last news in Fakti

11 Април, 2022 16:57 5 299 5

Най-полезната храна за сърцето е...

  • орехи-
  • сърце-
  • мозък-
  • полезно-
  • храна

Орехите са по-полезни за сърцето, отколкото за мозъка

Най-полезната храна за сърцето е...  - 1
Снимка: Shutterstock

Учени от Харвард обявиха орехите за най-полезния продукт за сърцето. Дълго време се смяташе, че орехите са една от най-добрите храни за поддържане на мозъчната функция. Изследователи от Харвард откриха, че това не е напълно вярно. Според тях тези ядки са много по-полезни за сърцето, пише БГНЕС.

За разлика от другите ядки, орехите подобряват липидния профил и намаляват риска от сърдечни заболявания, пише испанския вестник „La Vanguardia”. Полезните свойства на този продукт се дължат на специфичния му хранителен състав, обясни Марта Фере, доктор на медицинските науки от Харвардската школа по обществено здраве.

Установено е, че орехите имат значително по-високо съдържание на фитохимикали и здравословни мононенаситени мазнини. Те са особено богати с основните Омега-3 мастни киселини, които човешкото тяло не може да произвежда самостоятелно. Експертът добави, че орехите са богати на витамини, минерали и фибри, както и имат силни антиоксидантни свойства, нормализират нивата на холестерола и имат противовъзпалително действие.

Марта Фере е стигнала до тези изводи заедно с испанските си колеги, обобщавайки резултатите от дългосрочно проучване, стартирало през 2013 година, в което са били поканени да участват над 7000 доброволци на възраст от 55 до 90 години. Учените са открили, че само три порции орехи седмично (една порция - 28 г) намаляват риска от смърт от различни причини с 45%. А смъртността от сърдечно-съдови заболявания е намаляла с 55%.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Орешко

    4 1 Отговор
    За орехите е важно да бъдат стрити на прах , по възможност ! Така се усвояват по ефективно !
  • 2 Гръч

    9 3 Отговор
    Това го знаят от хората от 1000 години.Тези харвардци са пълни кретени,като наш Кирчо
  • 3 Гръч

    8 1 Отговор
    Питам един познат дали яде орехи,лешници,защото ходи само по болници и сили нямал и сърцето му прескачало а е на 45.Ооо ядеме,вика.Е колко ядеш всеки ден или през ден.Ааа не всеки ден а когато жената направи тиквеник за празника слагаме си орехите.Ядял бил
  • 4 ХА ХА ХА

    3 1 Отговор
    АЗ НЕ ВЯРВАМ НА УЧИЛИ ВЪВ ХАРВЪРД .....ПЪК КОИТО И ДА СА ТЕ !!!!
  • 5 питам си

    2 0 Отговор
    След "умния " Просто О Киро - кой вярва на обучението в Харвард?!?!