Отидете към основна версия

1 113 13

Андрей Чорбанов: COVID мерките в България бяха най-леки

  • коронавирус-
  • covid-19

Имаме план за действие при пандемии

Снимка: БГНЕС

Имахме много възражения по закона, защото не беше утвърдено как ще се обявява извънредна ситуация, кой какви права ще има, ще има ли задължителна ваксинация. Тогава ние от "Има такъв народ" (ИТН) възразихме доста остро и предложихме някои промени. В крайна сметка се събрахме коалиционните партньори и предложенията ни бяха приети и внесени в закона. Това заяви проф. Андрей Чорбанов от ИТН по повод приетите днес промени в Закона за здравето.

,,С нанесените промени сега се знае, че здравният министър няма право да въвежда ограничения до сгради с документи, вкл. сертификационни. Вече разполагаме с план за действие, който да ни указва как да реагираме при следващи епидемии'', допълни проф. Чорбанов.

Сега министърът няма да се налага да прави импровизации, а ще има план, според който да се действа. Разбира се, при ситуация, при която е застрашено публичното здраве, ще има ограничения. Целта на промените в Закона за здравето е да не се ограничават правата на хората, ако няма реална необходимост от това, поясни още депутатът.

Проф. Чорбанов коментира още, че управлението на COVID кризата у нас е било съпроводено с едни от най-либералните мерки, поради което, по думите му, се дължи малкият брой случаи от последната вълна.

Благодарение на това че мерките бяха сравнително либерални, и нивата бяха ниски, защото доста хора се срещнаха с вируса под една или друга форма, посочи той и допълни, че преболедуватиле изграждат доста по-плътен и сериозен имунитет спрямо ваксинираните.

На въпрос защо у нас починаха толкова много хора от коронавируса проф. Чорбанов напомни, че като цяло здравният статут на населението не е никак добър, както и фактът, че здравната ни система също не е на особено високо ниво.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 10 гласа.

Свързани новини