13 Април, 2022 18:07 1 112 13

Андрей Чорбанов: COVID мерките в България бяха най-леки

  • коронавирус-
  • covid-19

Имаме план за действие при пандемии

Андрей Чорбанов: COVID мерките в България бяха най-леки - 1
Снимка: БГНЕС

Имахме много възражения по закона, защото не беше утвърдено как ще се обявява извънредна ситуация, кой какви права ще има, ще има ли задължителна ваксинация. Тогава ние от "Има такъв народ" (ИТН) възразихме доста остро и предложихме някои промени. В крайна сметка се събрахме коалиционните партньори и предложенията ни бяха приети и внесени в закона. Това заяви проф. Андрей Чорбанов от ИТН по повод приетите днес промени в Закона за здравето.

,,С нанесените промени сега се знае, че здравният министър няма право да въвежда ограничения до сгради с документи, вкл. сертификационни. Вече разполагаме с план за действие, който да ни указва как да реагираме при следващи епидемии'', допълни проф. Чорбанов.

Сега министърът няма да се налага да прави импровизации, а ще има план, според който да се действа. Разбира се, при ситуация, при която е застрашено публичното здраве, ще има ограничения. Целта на промените в Закона за здравето е да не се ограничават правата на хората, ако няма реална необходимост от това, поясни още депутатът.

Проф. Чорбанов коментира още, че управлението на COVID кризата у нас е било съпроводено с едни от най-либералните мерки, поради което, по думите му, се дължи малкият брой случаи от последната вълна.

Благодарение на това че мерките бяха сравнително либерални, и нивата бяха ниски, защото доста хора се срещнаха с вируса под една или друга форма, посочи той и допълни, че преболедуватиле изграждат доста по-плътен и сериозен имунитет спрямо ваксинираните.

На въпрос защо у нас починаха толкова много хора от коронавируса проф. Чорбанов напомни, че като цяло здравният статут на населението не е никак добър, както и фактът, че здравната ни система също не е на особено високо ниво.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    8 16 Отговор
    Ами като бяха най леки защо бяхте толкова възбудени от ИТН, или на всичко сте въпреки и големи разбирачи. Произвеждаш ваксина против ковид, а орева орталъка против ваксините. Ако беше станала твоята друга песен щеше да пееш.

    Коментиран от #4, #12

  • 2 Експерт

    8 15 Отговор
    Изчезвай въшльо! И вземи пелтека с теб!
  • 3 шкембе чобасъ

    7 7 Отговор
    Къдя тий ваксината,пишман майсторе ?
  • 4 Komapak

    23 6 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Живях една година във Франция с вечерен час и хартийка с която излизаш. Нищо не сте видели в България... В много голяма степен е прав.

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Кики

    18 3 Отговор
    Чорбанов каква трева пушиш , не помниш ли Тулупа глобяваше 5 000лв за разходка в парка и до 3 години затвор за карантина , това го нямаше дори и в австралия Тулупа беше долен ковид диктатор
  • 7 Баба Яга

    8 3 Отговор
    Не е вярно! Вижте Швеция. Вижте дори Белгия, която дълго време имаше най-много заразени и въпреки това децата не бяха спрени от училище!
  • 8 Долен

    2 5 Отговор
    А в Швеция какви бяха мерките за продажниците?
  • 9 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    14 7 Отговор
    Мноооого леки бяха....само дето вадих на ксерокс Нотар акт и след 2часово висене на кпп , края на ВОЛ УЙяк ме върнаха без да погледнат нищо....Не можеш да излезеш с колата си от софия...Леки бяха за милиционери и такива като него за мен и за много българи тъпчащи хазната на бюрократите ежемесечно си бяха ПРОТИВОКОнституционни мерки.
  • 10 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 1 Отговор
    ВЛАСТОЛЮБЦИ...
  • 11 селтак

    2 0 Отговор
    Ммм дааа! Не просветения и слеп за светлината на цивилизацията Ганя се оказа праав! Абе къде е Пухи Илиев?
  • 12 122

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Преди да пишеш,чети внимателно! Статиите на професор Чорбанов винаги са били доста либерални,точни,научно доказани.Кой,ако не той ще каже ,че преболедувалите имат имунитет доста по добър от ваксинираните.Нямаше до момента такъв,който в прав текст да каже това.Всички други шикалкавеха и караха хората да се ваксинират!А,за ваксината,защо и ние да не произведем наша,да не сме по глупави?Явно според Вас трябва все да просим от чужбина,впрочем както сме свикнали по принцип.
  • 13 Тъжно

    0 0 Отговор
    Еми, прав е човека.