Терапевтът Олег Абакумов потвърди добре познатата на медицината информация, че прекалената консумация на захар, сол, консерви и бързото хранене може да доведе до спад в имунната защита на организма. Той пише за това в своя Telegram канал, пише Дарик.
Според терапевта захарта не само влияе върху развитието на диабет, но и провокира възпаления в организма.
Що се отнася до солта, този продукт повишава кръвното налягане и разрушава имунната система поради задържане на течности от бъбреците.
"Прекалено солената бърза храна ще увеличи възпалителните цитокини и най-важното ще наруши чревната микробиома", казва експертът.
Абакумов препоръчва и отказ от пържените храни, които унищожават антиоксидантите. Той призовава да се държим настрана и от храните с консерванти, които потискат защитната функция на имунната система.