Употребата на лук и чесън може да окаже положителен ефект за подобряване на състоянието при хора с високо кръвно налягане (хипертония) и диабет.
Лукът и чесънът - едни от най-популярните продукти в много кухни по света, са с високо съдържание на полифеноли.
За да определят количествените и качествените ползи за здравето от лука и чесъна, авторите на проучването от нигерийския Федерален технологичен университет са изолирали екстракти от тях и след това са изследвали инхибиращите им ефекти върху различни ензими. Специалистите са проучили и антиоксидантните свойства на екстрактите, пише zdrave.to.
Ангиотензин-конвертиращият ензим (ACE) е специален ензим, отговорен за преобразуването на хормона ангиотензин, който повишава кръвното налягане и регулира съотношението между водата и натрия в тялото. Една от разновидностите на ангиотензина кара кръвоносните съдове да се стесняват, повишавайки кръвното налягане. Следователно веществата, отговорни за понижаването на нивата на ACE се използват за лечение на хипертония.
Алфа-амилазата е ензим, който помага за смилането на въглехидратите в червата и ускорява освобождаването на глюкоза в кръвта. Потискането на действието му е един от вариантите за контрол на кръвната захар при консумация на високовъглехидратни храни.
В хода на изследването учените са стигнали до заключението, че екстрактите от лук и чесън намаляват ефективността на ACE и алфа-амилазата.
Въз основа на това изследователите смятат, че двата продукта, както в естествената им форма, така и под формата на екстракти, могат да бъдат включени в терапевтичния режим при лечение на хипертония и диабет.