Last news in Fakti

23 Април, 2022 15:13 7 254 1

Тези два зеленчука смъкват кръвното

  • зеленчуци-
  • лук-
  • чесъм-
  • понижават кръвното-
  • високо кръвно

До този извод са стигнали специалисти от нигерийския Федерален технологичен университет

Тези два зеленчука смъкват кръвното - 1
Снимка: Shutterstock

Употребата на лук и чесън може да окаже положителен ефект за подобряване на състоянието при хора с високо кръвно налягане (хипертония) и диабет.

Лукът и чесънът - едни от най-популярните продукти в много кухни по света, са с високо съдържание на полифеноли.

За да определят количествените и качествените ползи за здравето от лука и чесъна, авторите на проучването от нигерийския Федерален технологичен университет са изолирали екстракти от тях и след това са изследвали инхибиращите им ефекти върху различни ензими. Специалистите са проучили и антиоксидантните свойства на екстрактите, пише zdrave.to.

Ангиотензин-конвертиращият ензим (ACE) е специален ензим, отговорен за преобразуването на хормона ангиотензин, който повишава кръвното налягане и регулира съотношението между водата и натрия в тялото. Една от разновидностите на ангиотензина кара кръвоносните съдове да се стесняват, повишавайки кръвното налягане. Следователно веществата, отговорни за понижаването на нивата на ACE се използват за лечение на хипертония.

Алфа-амилазата е ензим, който помага за смилането на въглехидратите в червата и ускорява освобождаването на глюкоза в кръвта. Потискането на действието му е един от вариантите за контрол на кръвната захар при консумация на високовъглехидратни храни.

В хода на изследването учените са стигнали до заключението, че екстрактите от лук и чесън намаляват ефективността на ACE и алфа-амилазата.

Въз основа на това изследователите смятат, че двата продукта, както в естествената им форма, така и под формата на екстракти, могат да бъдат включени в терапевтичния режим при лечение на хипертония и диабет.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Q2z

    4 1 Отговор
    В нашия 1300... годишен практически опит го откриват в Африка сега..!