Най-важната функция на микроелемента магнезий е да участва в образуването и метаболизма на костите. Без него е невъзможно осъществяването на около 300 биохимични реакции, съветват специалисти, цитирани от zdrave.to.
Други функции на магнезия:
действа като регулатор на клетъчния растеж; участва в синтеза на протеиновите молекули; спомага за отпускането на мускулите на вътрешните органи и кръвоносните съдове; поддържа стабилността на ДНК и РНК, предотвратявайки развитието на мутации; ускорява елиминирането на токсините от тялото; заедно с витамин В6 предотвратява отлагането на калций в бъбреците и жлъчния мехур; контролира нивата на кръвната захар.Също така, минералът играе ролята на естествен антидепресант: той намалява процесите на възбуждане в централната нервна система и редуцира чувствителността на организма към отрицателни външни влияния.
Симптоми за липса на магнезий в организма
Необходимата дневна доза магнезий зависи от възрастта, пола и физическото състояние на човека. За деца под една година нормата е 70 mg на ден, за жени - 320 mg, за мъже - 400-450 mg. Повишена нужда от магнезий се отбелязва при хора, занимаващи се с тежък физически труд, по време на бременност и кърмене, в период на интензивен растеж, в напреднала възраст. Също така, във високи дози микроелементът е необходим на постоперативни пациенти, спортисти, пушачи и онези, които злоупотребяват с алкохолни напитки.
Тялото реагира много бързо на липсата на магнезий и сигнализира с различни симптоми. Основните признаци на недостиг на хранителното вещество са:
чести инфекции; постоянна умора, намалена работоспособност; лошо настроение, безпокойство; повишена чувствителност към шум; безсъние; виене на свят, безпричинно главоболие; треперене, конвулсии; спадане на кръвното налягане, нарушения на сърдечния ритъм.При децата липсата на минерала се проявява с чести капризи, нервност, затруднения с ученето и в общуването.
За да се премахне хроничната хипомагнезиемия, лекарите предписват лекарства и добавки, съдържащи магнезий. Можете също така да попълните липсата на елемента, като коригирате диетата си.
Списък на полезните храни
Магнезият се съдържа в много храни. Най-богати на магнезий са: суровите тиквени семки – 530 мг на 100 г продукт, пшеничните трици – с 450 мг на 100 г, слънчогледовите семки – съдържат 325 мг на 100 г, лешниците – 315 мг, суровото кашу - 270-290 мг, печените бадеми – 260 мг, динята – 224 мг, фъстъкът – 180 мг, морското зеле – 170 мг, орехът - 90-100 мг, елда, която съдържа 50 мг, ръжен хляб – 40 мг на 100 г продукт.
Някои вещества нарушават усвояването на елемента. Едновременната консумация на магнезия с натрий (Na), калций (Ca), фосфор (P), желязо (Fe) и прекалено мазни храни намалява усвояването му от организма. Злоупотребата с кафе, алкохол, бяла захар също нарушава усвояването на хранителното вещество. Излишъкът на калий ускорява отделянето на магнезий през бъбреците. Минералът се усвоява добре от организма в комбинация с витамини В6 и Е. Витамините С и D също повишават фармакологичните му свойства.
Нормализирането на нивата на магнезий подобрява благосъстоянието на тялото и намалява вероятността от заразяване с инфекциозни заболявания, и чувствителността към стрес. Малкият дефицит на елемента може да бъде отстранен чрез контролиране на диетата. Понякога е достатъчно просто да увеличите консумацията на даден продукт.